Nooit Meer Slapen

met o.a. Gotcha!, Michiel van Erp en 20 jaar Srebrenica

Nooit Meer Slapen

met o.a. Gotcha!, Michiel van Erp en 20 jaar Srebrenica

Lange tijd bleef het stil rond Gotcha!, het Haarlemse p-funkcollectief dat in de jaren '90 zeer succesvol was. Na een sluimerend bestaan van jaren is er een nieuw album: ‘Back To The Moon’. Ester Naomi Perquin spreekt met frontman Iwan van Amersfoort, beter bekend als E1 Ten. En wat blijft er over als het doek definitief valt? Regisseur Michiel van Erp vertelt over ‘De dingen die voorbij gaan’, een documentaire over het nalatenschap van acteur Carol van Herwijnen. En we gaan langs bij kunstcentrum Stroom in Den Haag, waar een expositie is ingericht die ons ongemak voedt bij '20 jaar Srebrenica'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gotcha! frontman E1 Ten

vanaf 00:32:58

Lange tijd bleef het stil rond Gotcha!, het Haarlemse p-funkcollectief dat in de jaren negentig als een van de meest spraakmakende bands van het land werd gezien. Optredens waren steevast dampende en euforische bedoeningen, met een altijd uitzinnig publiek. En interviews mondden niet zelden uit in lofzangen op alcohol, seks en drugs – waar journalisten en lezers van smulden. Maar het imago dat naar buiten zo succesvol was, bleek intern funest. Het voortbestaan van Gotcha! kende vervolgens vele onderbrekingen, uiteindelijk vormde de Allstars Reunion Tour in 2009 de opmaat naar het nieuwe album Back to the Moon. Ester Naomi Perquin spreekt met zanger en rapper Iwan van Amersfoort, alias E1 Ten, die na jaren afwezigheid opnieuw de frontman is.

De dingen die voorbij gaan

vanaf 01:11:53

In 2010 kreeg regisseur Michiel van Erp drie verhuisdozen met daarin de toneel-herinneringen van de in 2008 plotseling overleden acteur Carol van Herwijnen in handen. Het verzoek was een documentaire te maken over de carrière van de eigenzinnige acteur. De inhoud van de dozen overviel hem; een paar stapels recensies, foto’s en folders. Veel blijft er blijkbaar niet over van een toneelcarrière. Hij besloot een documentaire te maken over de nalatenschap van nog levende toneelacteurs. Met hun herinneringen aan Carol van Herwijnen als uitgangspunt. Maarten Westerveen spreekt met Van Erp over zijn film De dingen die voorbij gaan.

20 jaar na Srebrenica

vanaf 01:40:23

Twintig jaar geleden werden in Srebrenica onder de ogen van Nederlandse militairen duizenden moslims uit een beschermende enclave gehaald. Een groot deel van hen werd later vermoord. Zaterdag opent in kunstcentrum Stroom in Den Haag de expositie A Crushed Image met werk dat op deze gebeurtenis is gebaseerd. Schilder Peter Koole en kunstenaar Jason File, die ook aanklager is bij het Joegoslavië Tribunaal, houden de herinneringen aan de genocide in stand. Botte Jellema mocht het werk alvast bekijken.

advertentie