Nooit Meer Slapen

met o.a. Alex Klaasen, Wim Crouwel en Anneke Brassinga

Nooit Meer Slapen

met o.a. Alex Klaasen, Wim Crouwel en Anneke Brassinga

Acteur en theatermaker Alex Klaasen was o.a. te zien in zijn solovoorstelling 'Eindelijk alleen', als Toon Hermans in de musical 'Toon' en Yari in 'Gooische vrouwen'. Nu speelt hij met o.a. Arjan Ederveen in de voorstelling 'De gelaarsde poes', van de makers van 'Lang en gelukkig' en 'De zere neus van Bergerac'. Pieter van der Wielen spreekt met Alex Klaasen. Verder aandacht voor de monografie 'Wim Crouwel-Modernist'; over de grafisch ontwerper van affiches en postzegels in naoorlogs Nederland. En we blikken terug op het afgelopen jaar met P.C. Hooft-prijswinnaar en dichter Anneke Brassinga.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Alex Klaasen als reus en Thaise kat in De gelaarsde poes

vanaf 00:02:35

Alex Klaasen is acteur en theatermaker met een groot zangtalent. Hij was o.a. te zien in zijn solovoorstelling 'Eindelijk alleen', als Toon Hermans in de musical 'Toon' en als Yari in 'Gooische vrouwen'. Nu speelt hij in de voorstelling 'De gelaarsde poes'. Een radicale, muzikale en vrolijke bewerking van een bekend sprookje, gemaakt door hetzelfde team als 'Lang en gelukkig' en 'De zere neus van Bergerac', met onder meer Arjan Ederveen en onder regie van Pieter Kramer. Pieter van der Wielen sprak met Alex Klaasen.

Het jaar van dichteres Anneke Brassinga

vanaf 01:15:25

Voor dichteres Anneke Brassinga was 2015 een bijzonder jaar. Ze won de belangrijkste prijs voor poëzie in Nederland: de P.C. Hooft-prijs. 'Wie haar leest, stapt binnen in een geestverruimend heelal van taal', oordeelde de jury daarbij. Verslaggever Tjitske Mussche blikte met Anneke Brassinga terug op het afgelopen jaar en vroeg haar naar haar kerstgedachte.

Wim Crouwel bepaalde het gezicht van naoorlogs Nederland

vanaf 01:42:44

Afhankelijk van de tijdgeest is grafisch ontwerper Wim Crouwel geprezen en verguisd om zijn moderne stijl voor postzegels, telefoonboeken en affiches in naoorlogs Nederland. Twintig jaar lang ook ontwierp hij het drukwerk van het Stedelijk Museum Amsterdam en daarna werd hij directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. Nu is er de monografie 'Wim Crouwel - Modernist' over zijn leven en werk. Verslaggever Adinda Akkermans sprak met kunst- en designhistorica en biograaf Frederike Huygen en Wim Crouwel zelf.

advertentie