Nooit Meer Slapen

met o.a. Wytske Versteeg, Marten Toonder sr. en Luister in het Duister

Nooit Meer Slapen

met o.a. Wytske Versteeg, Marten Toonder sr. en Luister in het Duister

Wytske Versteeg studeerde cum laude af in de politicologie. Na de publicatie van het filosofieboek 'Dit is geen dakloze' maakte ze in 2012 haar romandebuut met 'De wezenlozen'. Met haar tweede roman 'Boy' won ze de BNG Literatuurprijs. Deze week verschijnt haar derde roman 'Quarantaine', waarin het verhaal wordt verteld van een plastisch chirurg die in zijn huwelijk gevangen zit. Pieter van der Wielen spreekt met Wytske Versteeg. Verder bespreken we de biografie over Marten Toonder sr. met de schrijver, Erik de Graaf. En we besteden aandacht aan de intieme luisteravonden 'Luister in het duister'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wytske Versteeg: Quarantaine

vanaf 00:02:55

Wytske Versteeg studeerde cum laude af in de politicologie. Na de publicatie van het filosofieboek Dit is geen dakloze maakte ze in 2012 haar romandebuut met De wezenlozen. Met haar tweede roman Boy, die over de invloed van verdriet gaat, won ze de BNG Literatuurprijs. En deze week verschijnt haar derde roman Quarantaine, waarin het verhaal wordt verteld van een plastisch chirurg die in zijn huwelijk gevangen zit. Als hij op een dag op een veel jongere vrouw verliefd wordt, ziet hij dat als een kans op een nieuw begin. Maar dan wordt het land lamgelegd door een dodelijke en uiterst besmettelijke ziekte. Pieter van der Wielen spreekt met Wytske Versteeg.

De biografie van Marten Toonder senior

vanaf 01:15:29

Voor wie een kenner is van de strips van Marten Toonder is het misschien geen geheim dat zowel voor Kappie als voor kapitein Wal Rus uit de 'Bommel' strips Martens vader en naamgenoot model heeft gestaan. Marten senior, die opgroeide in een landarbeidersmilieu in Noord Groningen, ontworstelde zich aan de klei en de armoede, en werd uiteindelijk gezagvoerder op de grote vaart. Hij was een afwezige vader die desondanks voor zijn twee zonen, Marten en de schrijver Jan Gerhard Toonder, de inspiratie is geworden voor veel van hun werk. Erik de Graaf schreef een biografie van Marten sr. Met de voeten in de Groningse klei en het eiland Rottumeroog op de horizon, vertelde hij aan Mathijs Deen het verhaal van de echte Wal Rus.

Audioverhalen bij Luister in het Duister

vanaf 01:45:56

Geluiden kunnen meer zeggen dan beelden. Dat is het idee achter de luisteravonden 'Luister in het Duister', waar het publiek in het donker naar audioverhalen luistert. Verslaggever Adinda Akkermans sprak met organisatoren Katharina Smets en Inne Eysermans over hoorbare herinneringen en de kracht van geluid.

advertentie