Nooit Meer Slapen

met o.a. Mildred Zijlstra, de crisis dansmarathon en Red de mens!

Nooit Meer Slapen

met o.a. Mildred Zijlstra, de crisis dansmarathon en Red de mens!

Mildred Zijlstra werd geboren in februari 1946, precies 9 maanden na het einde van WOII. Ze is geadopteerd, maar de identiteit van haar biologische vader wordt angstvallig geheim gehouden. Na jarenlang zoeken komt Zijlstra erachter dat dit maar één man zou kunnen zijn: prins Bernhard. Ze schrijft erover in haar boek 'Dansen in een prinsessenjurk'. Pieter van der Wielen spreekt met Mildred Zijlstra. Verder aandacht voor het boek 'Red de mens!'; gaat de mens ten onder aan de technologieën die hij zelf gecreëerd heeft? En we spreken met theatermaker Daan van Bendegem over zijn voorstelling, die geïnspireerd is door de dansmarathons tijdens de Grote Depressie.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Mildred Zijlstra ontdekte dat Bernard haar vader moet zijn

vanaf 00:02:37

Mildred Zijlstra werd geboren in februari 1946, precies negen maanden na het einde van de Tweede Wereldoorlog. Al op jonge leeftijd hoort ze van haar ouders dat ze geadopteerd is, maar de identiteit van haar biologische vader wordt angstvallig geheim gehouden. Na een jarenlange zoektocht komt Zijlstra erachter dat maar één man haar vader zou kunnen zijn: prins Bernhard. Ze schrijft over deze zoektocht in haar boek Dansen in een prinsessenjurk. Pieter van der Wielen spreekt met Mildred Zijlstra.

Crisis dansmarathon inspireert Daan van Bendegem

vanaf 01:15:34

'They Shoot Horses, Don’t They?' is een film van Sydney Pollack uit 1969 over dansmarathons in de crisisjaren ’20 en ’30. Deelnemers deden destijds vrijwillig mee aan deze fysieke uitputtingsslag, voor het geld maar ook om beroemd te worden. De 22-jarige theatermaker en acteur Daan van Bendegem, zelf hard op weg om ontdekt te worden, baseerde zijn eindexamenvoorstelling van de toneelacademie op de film. Emmie Kollau zocht Daan van Bendegem op in zijn studentenhuis.

Red de mens! Hoe overleven we de technologie?

vanaf 01:43:19

Moet de mens gered worden van smartphones, zorgrobots en zelfrijdende auto’s? Filosoof en kunstenaar Koert van Mensvoort en ontwerper Mieke Gerritzen onderzoeken in het boek 'Red de mens! Hoe overleven we?' wat technologische ontwikkelingen betekenen voor onze autonomie en menselijkheid. Gaat de mens ten onder aan dat wat hij zelf gecreëerd heeft? Verslaggever Inge ter Schure praatte met Koert van Mensvoort over wat er nog te redden valt.

advertentie