Nooit Meer Slapen

met o.a. John Appel, The Missing Beat en Mohamed Choukri

Nooit Meer Slapen

met o.a. John Appel, The Missing Beat en Mohamed Choukri

Documentairemaker John Appel maakte eerder naam met 'Zij gelooft in mij' en 'Wrong Time Wrong Place'. Dit jaar is hij terug met 'Eritrea Stars', een documentaire over het naar Nederland gevluchte nationale elftal van Eritrea. Hoe houden de spelers zich staande in de Nederlandse cultuur? Pieter van der Wielen spreekt met John Appel. Verder spreken we met actrice en zangeres Wynn Heliczer over 'The Missing Beat', een zoektocht in het theater naar het leven van haar vader Piero Heliczer. En schrijver Abdelkader Benali uit zijn liefde voor het werk van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

John Appel volgt gevlucht voetbalelftal in Eritrea Stars

vanaf 00:03:00

In 1999 werd de documentaire Zij gelooft in mij van John Appel op het IDFA uitgeroepen tot beste film. In 2012 opende het festival met zijn film Wrong Time Wrong Place. Dit jaar is hij terug met Eritrea Stars (maandag 23 november, NPO 2, om 20.25 uur), over het gevluchte nationale elftal van Eritrea. Met hoge verwachtingen en de droom om profvoetballer te worden, beginnen de zestien gevluchte spelers aan hun integratie in Nederland. Hoe houden de spelers, gevlucht uit een dictatuur, zich staande in de Nederlandse cultuur? Pieter van der Wielen spreekt met John Appel.

De bekende vader die nooit thuis was in The Missing Beat

vanaf 01:11:25

De voorstelling 'The Missing Beat' is een zoektocht van actrice en zangeres Wynn Heliczer naar het leven van haar onzichtbare vader. Piero Heliczer (1937-1993) begaf zich als bohemien, dichter, filmmaker, graficus, uitgever, musicus en schrijver tussen de avant-garde en beroemdheden als Andy Warhol en Jack Kerouac, maar thuis was hij maar zelden. Verslaggever Adinda Akkermans sprak met Wynn Heliczer.

Abdelkader Benali’s liefde voor het werk van Mohamed Choukri

vanaf 01:40:44

Het werk van de Marokkaanse schrijver Mohamed Choukri zit ergens tussen geheimtip en bestseller in. Zijn debuutroman 'Hongerjaren' uit 1973 werd een wereldhit. In 1996 verscheen het vervolg, 'Gezichten', dat nu voor het eerst in de Nederlandse vertaling wordt uitgegeven. Maarten Westerveen zocht schrijver Abdelkader Benali op, die niet alleen een liefhebber van Choukri's werk is, maar ook een diepe liefde voor Tanger met de schrijver deelt.

advertentie