Nooit Meer Slapen

met o.a. Wouter van Oorschot, Kamagurka en 60 jaar Kunstuitleen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Wouter van Oorschot, Kamagurka en 60 jaar Kunstuitleen

Uitgever Wouter van Oorschot verkocht dit jaar de uitgeverij waar hij zijn hele leven werkte en waarmee hij in de voetsporen trad van zijn vader Geert van Oorschot. Over zijn vader, die de ontdekker was van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers - onder wie Gerard Reve, W.F. Hermans en J.J. Voskuil - schreef literair criticus Arjen Fortuin de biografie 'Geert van Oorschot, uitgever'. Pieter van der Wielen spreekt met Wouter van Oorschot. Verder onder meer aandacht voor 60 jaar Kunstuitleen en voor 'Vliegangst op de pechstrook', de nieuwe voorstelling van de Vlaamse veelkunner Kamagurka.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Wouter van Oorschot wil 'niet sterven in het harnas'

vanaf 00:02:38

Uitgever Wouter van Oorschot verkocht dit jaar de uitgeverij waar hij opgroeide en zijn hele leven werkte. Zijn vader, Geert van Oorschot (1909-1987), was een van de succesvolste en meest spraakmakende uitgevers van de vorige eeuw. Hij was de uitgever en vaak ook ontdekker van tal van belangrijke Nederlandse schrijvers, onder wie Gerard Reve, W.F. Hermans en J.J. Voskuil. Literair criticus Arjen Fortuin schreef de biografie Geert van Oorschot, uitgever. Pieter van der Wielen spreekt met Wouter van Oorschot.

Kamagurka strandt in een monsterfile in Vliegangst op de pechstrook

vanaf 01:12:58

Luc Zeebroek, ook wel bekend als de Vlaamse veelkunner Kamagurka, komt met de voorstelling 'Vliegangst op de pechstrook' naar theaters in Nederland en Vlaanderen. In de theatershow strandt ‘Kama’ in een monsterfile en belandt daardoor van de een in de andere bevreemdende situatie. Het verhaal gaat onder meer over overbevolking en eenzaamheid. Maarten Westerveen sprak met Kamagurka vlak voor de première van zijn voorstelling over honden, asfalt en dementie.

60 jaar kunstuitleen: deeleconomie avant la lettre

vanaf 01:42:17

Stichting Beeldende Kunst (SBK), de eerste kunstuitleen van Nederland, bestaat zestig jaar. Voor de jubileumexpositie 'Diamond Rooms' in Amsterdam vroeg SBK een aantal bekende kunstliefhebbers om hun keuze uit de collectie tentoon te stellen. Kees van Twist, voormalig directeur van het Groninger Museum en zijn partner Peter Weeda begonnen hun kunstverzameling ooit met een werk van de kunstuitleen en vertelden verslaggever Tjitske Mussche over hun favorieten.