Nooit Meer Slapen

met o.a. Matthias Schoenaerts, Tom Fassaert en Kees Vlaanderen

Nooit Meer Slapen

met o.a. Matthias Schoenaerts, Tom Fassaert en Kees Vlaanderen

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts debuteerde op het witte doek met de film 'Daens'. Internationale films als 'Rundskop', 'The Drop', 'De Rouille et d’Os' en 'A Little Chaos' volgden. Pieter van der Wielen spreekt met Matthias Schoenaerts. Verder spreken we met regisseur Tom Fassaert over zijn documentaire 'A Family Affair', de openingsfilm van het IDFA, die over zijn oma gaat. En we spreken met Kees Vlaanderen die als eerste filmmaker in het Rotterdamse detentiecentrum mocht draaien: de documentaire 'Het uiterste middel'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Acteur Matthias Schoenaerts over zijn intense rol in Maryland

vanaf 00:03:00

De Vlaamse acteur Matthias Schoenaerts kon het kunstje afkijken van zijn bekende vader, Julien Schoenaerts. Als kind stond hij al op het toneel en hij maakte in 1992 zijn debuut op het witte doek met de film 'Daens', welke werd genomineerd voor een Oscar. Inmiddels heeft hij veel internationale rollen op zijn naam staan. Zo speelde hij in onder andere 'Rundskop', 'The Drop', 'De Rouille et d’Os' en 'A Little Chaos'. Hij ontving vele prijzen, waaronder afgelopen zomer de titel van Ridder in de Franse Orde van Kunsten en Letteren. Pieter van der Wielen sprak met Matthias Schoenaerts over o.a. zijn nieuwste film 'Maryland', waarin hij wederom een intense rol speelt, nu als ex-soldaat met PTSS.

Oma van Tom Fassaert in IDFA-openingsfilm A Family Affair

vanaf 01:13:32

Regisseur Tom Fassaert is al van jongs af aan gefascineerd door zijn grootmoeder Marianne. Ze verslond ontelbare mannen, was een beroemd fotomodel en plaatste haar twee zoons in een kindertehuis. Hij besluit een film te maken over de vrouw. Maar al snel blijkt deze onderneming een stuk ingewikkelder dan Fassaert had kunnen bedenken. De film 'A Family Affair' van Fassaert is de openingsfilm van documentairefestival IDFA dat start op 18 november. Verslaggever Botte Jellema sprak de regisseur.

Clichés over uitzetting doorbroken in documentaire Het uiterste middel

vanaf 01:40:04

Regisseur Kees Vlaanderen kreeg als eerste filmmaker toestemming om maandenlang in het Rotterdamse detentiecentrum te filmen. Zijn documentaire 'Het uiterste middel - Vreemdelingen in bewaring', dinsdagavond te zien op NPO2, geeft een onthullend beeld van het dagelijks leven in het detentiecentrum en doorbreekt vele clichés die over het Nederlandse uitzettingsbeleid bestaan. Emmie Kollau zocht de documentairemaker op.

advertentie