Nooit Meer Slapen

met o.a. Theo Jansen, Maaike Hartjes en Marjolijn van Heemstra

Nooit Meer Slapen

met o.a. Theo Jansen, Maaike Hartjes en Marjolijn van Heemstra

Beeldend kunstenaar Theo Jansen is bekend van zijn wandelende sculpturen, en dan met name zijn Strandbeesten. Hij maakt ze al 25 jaar: immense constructies van PVC-buizen, die zich door middel van gewrichten, zenuwen en luchtaandrijving zelfstandig voort kunnen bewegen. De eerste stap in het evolutieproces van het Strandbeest begint vaak met potlood en papier. Vanaf komende vrijdag worden deze tekeningen getoond in een tentoonstelling bij galerie Heden in Den Haag. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Jansen. Ook besteden we aandacht aan Maaike Hartjes, die dit jaar, vijf jaar na het verschijnen van haar laatste boek, de Stripschapsprijs krijgt voor haar gehele oeuvre. En Marjolijn van Heemstra vertelt over haar nieuwe voorstelling ‘Bommenneef’ in de rubriek Open Kaart.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Theo Jansens Strandbeesten van tekening tot fossiel

vanaf 00:03:04

Beeldend kunstenaar Theo Jansen is bekend van zijn wandelende sculpturen, en dan met name zijn Strandbeesten. Hij maakt ze al 25 jaar: immense constructies van PVC-buizen, die zich door middel van gewrichten, zenuwen en luchtaandrijving zelfstandig voort kunnen bewegen. De eerste stap in het evolutieproces van het Strandbeest begint vaak met potlood en papier. Vanaf komende vrijdag worden deze tekeningen getoond in een tentoonstelling bij galerie Heden in Den Haag. Pieter van der Wielen spreekt met Theo Jansen.

Maaike Hartjes versus de Stripschapsprijs

vanaf 01:10:44

Maaike Hartjes (1972) krijgt dit jaar de Stripschapsprijs, de grote oeuvreprijs van de stripwereld. Opmerkelijk is het wel, want haar laatste boek dateert al van vijf jaar geleden. Nog wonderlijker is dat ze al jaren met de uitreikers van deze prijs, Het Stripschap, in de clinch ligt. Hartjes maakte van haar hart ook al geen moordkuil in haar autobiografische strips. Verslaggever Botte Jellema vond dat het tijd was voor een gesprek over eerlijkheid, aan de vooravond van het verschijnen van haar eerste graphic novel.

Open Kaart: Marjolijn van Heemstra

vanaf 01:25:28

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht schoof Marjolijn van Heemstra aan om te vertellen over de voorstelling 'Bommenneef', over een aanslag die haar oom, Kapitein van Heemstra, in 1946 pleegde.