Nooit Meer Slapen

met o.a. Ian Buruma, Eefje Blankenvoort en Geertjan Lassche

Nooit Meer Slapen

met o.a. Ian Buruma, Eefje Blankenvoort en Geertjan Lassche

Ian Buruma is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Ook schreef hij verschillende boeken, waaronder 'De uitvinding van Japan' en '1945: biografie van een jaar'. Zijn nieuwe boek, 'Hun beloofde land', is een eerbetoon aan zijn grootouders, die erin zijn geslaagd hun familie met toewijding en liefde door twee wereldoorlogen te loodsen. Pieter van der Wielen spreekt met Ian Buruma. Verder spreken we Eefje Blankenvoort over de documentaire 'Breng de Joden thuis'. En documentairemaker Geertjan Lassche vertelt over 'De mooiste marathon', waarin hij topatleet Michel Butter voor, tijdens en na de marathon van Amsterdam volgt.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Getekend door oorlogen: Ian Buruma over Hun beloofde land

vanaf 00:03:01

Ian Buruma is een internationaal befaamd essayist en Azië-deskundige van Nederlandse bodem. Hij schrijft regelmatig voor The New Yorker, The New York Review of Books en in ons eigen land voor NRC Handelsblad, en werkte mee aan documentaires voor de BBC en CNN. Ook schreef hij verschillende boeken, waaronder De uitvinding van Japan en 1945: biografie van een jaar. Zijn nieuwe boek, Hun beloofde land, is een eerbetoon aan zijn grootouders, die erin zijn geslaagd hun familie met toewijding en liefde door twee wereldoorlogen te loodsen. Pieter van der Wielen spreekt met Ian Buruma.

Een utopische missie in Breng de Joden thuis

vanaf 01:22:18

Documentairemaker en journalist Eefje Blankevoort noemt zichzelf een radicale twijfelaar. Ze maakte samen met Arnold van Bruggen een film over haar absolute tegenpool: de Vlaming Koen Carlier. Hij is een radicale Christen die één missie heeft: alle Joden naar Israël brengen, want alleen dan zal de messias terugkeren op aarde. In de documentaire 'Breng de Joden thuis' volgen Blankevoort en Verbrugge Carlier's tocht over het platteland van Oekraïne waar hij - vaak stomverbaasde - Joodse inwoners probeert te overtuigen 'terug' te keren naar het Beloofde Land. Het is een film geworden over radicalisme, waar dat toe kan leiden en die inzicht biedt in de wereldwijde organisatie Christenen voor Israël. Verslaggever Emmie Kollau sprak met Eefje Blankevoort.

Open Kaart: Geertjan Lassche

vanaf 01:38:17

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht was het de beurt aan documentairemaker Geertjan Lassche. In 'De mooiste marathon' volgt hij Michel Butter voor, tijdens en na de marathon van Amsterdam. De documentaire wordt op 28 maart uitgezonden.

advertentie