Nooit Meer Slapen

met o.a. Erik Kriek, 'Rembrandts naakte waarheid' en Thomas van Aalten

Nooit Meer Slapen

met o.a. Erik Kriek, 'Rembrandts naakte waarheid' en Thomas van Aalten

Het meest bekend is striptekenaar en illustrator Erik Kriek van zijn reeks 'Gutsman', een anti-held die een parodie vormt op de Amerikaanse superheldenstrips uit de jaren veertig en vijftig. Daarnaast werkt hij als illustrator voor media als de Volkskrant, VPRO, en Vrij Nederland en zijn de omslagillustraties van de Nederlandse Tolkien-uitgaven en Harry Potter-pockets van zijn hand. In 2008 won hij de Stripschapsprijs voor zijn complete oeuvre. Voor zijn nieuwe boek 'In the Pines' verbeeldde hij vijf murder ballads; rauwe songs die diep geworteld zijn in de Amerikaanse traditie. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Kriek. Verder bezoeken we de tentoonstelling ‘Rembrandts naakte waarheid’ in het Rembrandthuis in Amsterdam. En schrijver Thomas van Aalten beantwoordt vannacht de vragen in de rubriek Open Kaart. Hij komt langs naar aanleiding van zijn nieuwe roman ‘Henry’.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

In the Pines: de rauwe murder ballads van Erik Kriek

vanaf 00:02:46

Het meest bekend is striptekenaar en illustrator Erik Kriek van zijn reeks Gutsman, een anti-held die een parodie vormt op de Amerikaanse superheldenstrips uit de jaren veertig en vijftig. Daarnaast werkt hij als illustrator voor media als de Volkskrant, VPRO, en Vrij Nederland en zijn de omslagillustraties van de Nederlandse Tolkien-uitgaven en Harry Potter-pockets van zijn hand. In 2008 won hij de Stripschapsprijs voor zijn complete oeuvre. Voor zijn nieuwe boek In the Pines verbeeldde hij vijf murder ballads; rauwe songs die diep geworteld zijn in de Amerikaanse traditie. Pieter van der Wielen spreekt met Erik Kriek.

Tekenen naar naaktmodel

vanaf 01:11:27

In Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam is een tentoonstelling gewijd aan modeltekenen in de zeventiende eeuw: 'Rembrandts naakte waarheid'. In die tijd was het een nieuwe trend om modellen te tekenen, maar tegenwoordig wordt het nog altijd veel gedaan. Gijsbert van der Wal sprak met de samenstelster van de tentoonstelling, kunsthistorica Judith Noorman, en met vier hedendaagse kunstenaars die uit eigen ervaring vertellen over het nut en plezier van tekenen naar naaktmodel.

Open Kaart: Thomas van Aalten

vanaf 01:26:54

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht was schrijver Thomas van Aalten te gast naar aanleiding van zijn nieuwe roman: 'Henry!'.

advertentie