Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten Doorman, Ulay | Polaroids en Stephan Sanders

Nooit Meer Slapen

met o.a. Maarten Doorman, Ulay | Polaroids en Stephan Sanders

Schrijver en filosoof Maarten Doorman doceert kunstkritiek en cultuurfilosofie. Tot zijn recente boeken behoren o.a. 'De romantische orde' en 'Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit'. In zijn nieuwe boek 'De navel van Daphne' werpt Doorman nieuw licht op engagement in de kunst. Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Doorman. Verder aandacht voor 'Ulay | Polaroids' in het Nederlands Fotomuseum en VSB Poëzieprijs-genomineerde Maud Vanhauwaert. En we spelen Open Kaart met Stephan Sanders, presentator van het nieuwe programma 'Radio Brainwash' op NPO Radio 1.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Maarten Doorman over engagement in kunst

vanaf 00:02:44

Maarten Doorman is schrijver en filosoof. Hij doceert kunstkritiek aan de Universiteit van Amsterdam en cultuurfilosofie aan de Universiteit Maastricht. Tot zijn recente boeken behoren De romantische orde, Paralipomena. Opstellen over kunst, filosofie en literatuur en Rousseau en ik. Over de erfzonde van de authenticiteit. In zijn nieuwe boek De navel van Daphne werpt Doorman aan de hand van voorbeelden uit de hedendaagse kunst nieuw licht op het doolhof van engagement in de kunst. Mag alles in de kunst of zijn er grenzen? Hoe kan kunst politiek of moreel zijn? Pieter van der Wielen spreekt met Maarten Doorman.

Polaroid-pionier Ulay in Nederlands Fotomuseum Rotterdam

vanaf 01:11:28

Vanaf aankomend weekend worden in het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam de polaroids van beeldend kunstenaar Ulay getoond. Hij was een van de pioniers op het gebied van instant fotografie en ontwikkelde een manier om levensgrote polaroids te maken. Een paar jaar geleden leek Polaroid een stille dood te sterven, omdat er nauwelijks meer gebruik van werd gemaakt. Maar de voormalige fabriek in Enschede werd gered en de foto’s met het witte frame zijn onder liefhebbers immer populair. Verslaggever Emmie Kollau sprak met Ulay in de tentoonstelling 'Ulay | Polaroids' en bezocht de fabriek in Enschede.

Open Kaart: Stephan Sanders

vanaf 01:28:16

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Dit keer was schrijver en presentator Stephan Sanders te gast. Vanaf maandag presenteert hij het nieuwe maandelijkse programma 'Radio Brainwash' op NPO Radio 1; een filosofische nieuwsanalyse.