Nooit Meer Slapen

met o.a. Rob Scholte, Taqwacore en Rop Zoutberg

Nooit Meer Slapen

met o.a. Rob Scholte, Taqwacore en Rop Zoutberg

Beeldend kunstenaar Rob Scholte speelt met copyright. Zo gebruikte hij het logo van Philips voor zijn schilderij 'Nachtlicht' en veroorzaakte zijn 'Utopia' in 1986 ophef omdat deze een kopie van Manets 'Olympia' zou zijn. Met de 'Embroidery Show', die te zien is in museum de Fundatie in Zwolle, voegt hij een nieuw hoofdstuk toe aan zijn beeldrechtverhaal. De tentoonstelling toont Scholtes verzameling van bijna 1000 borduurwerken, gemaakt door volstrekt onbekende meesters, die hij omkeerde en van zijn handtekening voorzag. Pieter van der Wielen spreekt met Rob Scholte. Verder aandacht voor het boek 'Taqwacore' van Michael Mohammad Knight, waarin punk en de Islam harmonieus samenleven. En we spreken journalist Rop Zoutberg over 'De race naar het noorden', waarin Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen berichten over de vluchtelingenstroom.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

'Het werk was altijd het centrum': Rob Scholtes Embroidery Show

vanaf 00:02:48

Beeldend kunstenaar Rob Scholte speelt met copyright. Zo gebruikte hij het logo van Philips voor zijn schilderij Nachtlicht en veroorzaakte zijn Utopia in 1986 ophef omdat deze een kopie van Manets Olympia zou zijn. Met de Embroidery Show, die te zien is in museum de Fundatie in Zwolle, voegt hij een nieuw hoofdstuk toe aan zijn beeldrechtverhaal. De tentoonstelling toont Scholtes verzameling van bijna 1000 borduurwerken, gemaakt door volstrekt onbekende meesters, die hij omkeerde en van zijn handtekening voorzag. Pieter van der Wielen spreekt met Rob Scholte.

Punk en Islam leven in harmonie in Taqwacore

vanaf 01:12:15

De Amerikaanse schrijver Michael Mohammad Knight bekeerde zich op zijn vijftiende tot de Islam. In 2003 schreef hij 'Taqwacore', een roman over een kraakpand waarin moslims van verschillend allooi samen wonen. Wilde punkfeesten worden er afgewisseld met strikte moslimrituelen. Het boek werd een hit onder jonge moslims en de fictieve Taqwacore-subcultuur kreeg navolging in de werkelijkheid. Er ontstonden diverse moslimpunk-bands en tot aan de dag van vandaag zijn er wereldwijd verschillende Taqwacorescenes. Inmiddels is dit 13 jaar geleden en nu pas is er een Nederlandse vertaling verschenen. Michael Knight kijkt intussen met gemengde gevoelens op het boek terug. Tjitske Mussche sprak met hem en met jonge Nederlandse moslims.

Open Kaart: Rop Zoutberg

vanaf 01:29:23

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht was het de beurt aan journalist Rop Zoutberg. Hij vertelde over zijn boek 'De race naar het noorden', waarin Nederlandse journalisten vanuit hun zeven Europese standplaatsen berichten over de vluchtelingenstroom.

De nachtcorrespondent: Beyoncé mengt zich in het maatschappelijke debat

vanaf 01:45:28

advertentie