Nooit Meer Slapen

met o.a. Pieter Waterdrinker, Menthol en Jan Rot

Nooit Meer Slapen

met o.a. Pieter Waterdrinker, Menthol en Jan Rot

Schrijver Pieter Waterdrinker vestigde zich in 1996 in Rusland en woont sindsdien afwisselend in Sint-Petersburg en Moskou. Hij publiceerde onder andere de romans 'Een Hollandse romance', 'Duitse bruiloft' en 'Lenins balsem'. In zijn nieuwe roman 'Poubelle' schildert Waterdrinker een portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humain. Een panoramische roman waarin zowel de oorlog in Oost-Oekraïne als de ramp met de MH17 aan bod komen. Pieter van der Wielen spreekt met Pieter Waterdrinker. Verder aandacht voor 'Menthol', een boek van schrijver Frank Krake over Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, de man die Nederland leerde tandenpoetsen. En we spreken Jan Rot. Dit weekend won hij de Annie M.G. Schmidtprijs voor zijn lied 'Stel dat het zou kunnen'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Poubelle: de nieuwe roman van Pieter Waterdrinker

vanaf 00:02:43

Schrijver Pieter Waterdrinker vestigde zich in 1996 in Rusland en woont sindsdien afwisselend in Sint-Petersburg en Moskou. Hij publiceerde onder andere de romans Een Hollandse romance, Duitse bruiloft en Lenins balsem. In zijn nieuwe roman Poubelle schildert Waterdrinker een portret van het zwalkende en verwende Europa en de hedendaagse condition humain. Een panoramische roman waarin zowel de oorlog in Oost-Oekraïne als de ramp met de MH17 aan bod komen. Pieter van der Wielen spreekt met Pieter Waterdrinker.

Menthol leerde Nederland tandenpoetsen

vanaf 01:12:35

Discriminatie is van alle tijden, maar tandenpoetsen doen Nederlanders pas een kleine honderd jaar. In de jaren ’20 en ’30 liet Joseph Sylvester, bijgenaamd Menthol, Nederland kennis maken met Babajaba tandpasta. Sylvester ontvluchtte de uitzichtloze situatie in zijn geboorteland Saint Lucia en vluchtte voor de rassenhaat en het geweld van de Ku Klux Klan in Amerika. Schrijver Frank Krake dook in het leven van Sylvester en schreef er een boek over. Verslaggever Tjitske Mussche sprak met Frank Krake en met mensen op de markt in Hengelo, de stad waar zijn grote liefde, Roosje Borchert, vandaan kwam.

Open Kaart: Jan Rot

vanaf 01:29:02

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Vannacht schoof Jan Rot aan. Voor zijn lied 'Stel dat het zou kunnen' kreeg hij dit weekend de Annie M.G. Schmidtprijs.

advertentie