Nooit Meer Slapen

met o.a. Arna Mackic, Op missie en Diana Ozon

Nooit Meer Slapen

met o.a. Arna Mackic, Op missie en Diana Ozon

Architecte Arna Mackic is geboren in Bosnië. Daar maakte ze kennis met verwoeste en verdeelde steden, wat haar ertoe dreef om zich bezig te houden met de vorming van een inclusieve samenleving door middel van architectuur. Ze was zeven jaar verbonden aan RAAAF, een Amsterdamse ontwerpstudio die werkt op het snijvlak van architectuur, kunst en filosofie, maar heeft nu haar eigen bureau: Studio Arna Mackic. Haar boek 'Mortal Cities and Forgotten Monuments', waarin ze haar bevindingen over de rol van de architectuur tijdens de keerpunten in de geschiedenis van Joegoslavië beschrijft en nieuwe manieren aandraagt voor het opbouwen van verwoeste steden, verschijnt binnenkort in een herziene uitgave. Pieter van der Wielen spreekt met Arna Mackic. Verder aandacht voor de stripreeks 'Op missie', waarin de verhalen van veteranen worden verteld. En dichteres Diana Ozon komt langs om te vertellen over 'FURY! Punk Culture', een festival ter ere van het veertigjarig bestaan van de punk.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Architecte Arna Mackic over Mortal Cities & Forgotten Monuments

vanaf 00:02:40

Architecte Arna Mackic is geboren in Bosnië. Daar maakte ze kennis met verwoeste en verdeelde steden, wat haar ertoe dreef om zich bezig te houden met de vorming van een inclusieve samenleving door middel van architectuur. Ze was zeven jaar verbonden aan RAAAF, een Amsterdamse ontwerpstudio die werkt op het snijvlak van architectuur, kunst en filosofie, maar heeft nu haar eigen bureau: Studio Arna Mackic. Haar boek Mortal Cities and Forgotten Monuments, waarin ze haar bevindingen over de rol van de architectuur tijdens de keerpunten in de geschiedenis van Joegoslavië beschrijft en nieuwe manieren aandraagt voor het opbouwen van verwoeste steden, verschijnt binnenkort in een herziene uitgave. Pieter van der Wielen spreekt met Arna Mackic.

De verhalen van veteranen in Op Missie

vanaf 01:12:40

Kaboem! In het stripalbum 'Op Missie' spelen Nederlandse veteranen de hoofdrol. Het album is het resultaat van de ontmoeting tussen vijf striptekenaars en vijf militairen, die maanden doorbrachten in landen als Pakistan, Eritrea of voormalig Joegoslavië. Hun verhalen doen misschien soms denken aan de avonturen van Kuifje, maar ze gaan lang niet altijd over 'duizend bommen en granaten', zo merkt ook de jonge striptekenares Emma Ringelding. Zij werd gekoppeld aan kapitein Dennis Stoppelenburg, die in 2015 voor de VN-missie Minusma in Mali gestationeerd was. Verslaggever Elianne Meijer sprak met haar.

Open Kaart: Diana Ozon

vanaf 01:28:34

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht was dichteres Diana Ozon te gast naar aanleiding van 'FURY! Punk Culture', een festival ter ere van het veertigjarig bestaan van de punk.

De nachtcorrespondent: Tom Klaassen

vanaf 01:48:57

De kunsten mengen zich van oudsher graag in maatschappelijke kwesties. Om ze belachelijk te maken, of juist aan te moedigen. Kunstenaars zijn een levendige en wezenlijke speler in het vluchtelingendebat. Maar wat kan kunst nog toevoegen aan dit debat? Onze nachtcorrespondent Tom Klaassen zocht het uit.

advertentie