Nooit Meer Slapen

met o.a. Theo van den Boogaard, ruis in de muziek en Sjoerd Kuyper

Nooit Meer Slapen

met o.a. Theo van den Boogaard, ruis in de muziek en Sjoerd Kuyper

Striptekenaar Theo van den Boogaard is vooral bekend van de 'Sjef van Oekel' strips. In 1969 begon hij in het tijdschrift 'Aloha' met de strip 'Ans en Hans' krijgen de kans. Op 2 juni is de documentaire 'De vier winters van Theo van den Boogaard' te zien. Pieter van der Wielen spreekt met hem. Verder aandacht voor ruis in de muziek. En we spreken schrijver Sjoerd Kuyper over 'Het robotje van Schiphol', een boekje ter ere van het 100-jarig bestaan van Schiphol.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Een jongensdroom vervullen: De vier winters van Theo van den Boogaard

vanaf 00:02:48

Striptekenaar Theo van den Boogaard is vooral bekend van de Sjef van Oekel strips, gebaseerd op het idee van Wim T. Schippers. Hij begon in 1969 in het tijdschrift Aloha met de strip Ans en Hans krijgen de kans, een voor die tijd opzienbarende strip vanwege de vrije behandeling van het onderwerp seksualiteit. In 1989 ontving hij de Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre. Op donderdag 2 juni is de documentaire De vier winters van Theo van den Boogaard te zien, waarin van den Boogaard gevolgd wordt terwijl hij zijn jongensdroom vervult: het illustreren en zingen van zijn zelfgeschreven lied Four Winters in a Row. Pieter van der Wielen spreekt met Theo van den Boogaard.

Ruis in de muziek: niet langer zoeken naar zuiver geluid

vanaf 01:10:50

Ruis bij geluidsopnames lijkt lelijk en irritant, maar volgens promovendus Melle Kromhout is hij essentieel voor goede muziek. Al sinds Edison eind 19e eeuw de geluidsrecorder uitvond, probeert de industrie om het ultiem zuivere geluid te creëren. Maar dat ultieme is helemaal niet nodig. Juist die ruis zorgt voor een interessante beleving, en misschien doet die ons zelfs een beetje denken aan onze eigen sterfelijkheid. Een reportage van Emmie Kollau met Melle Kromhout.

Open Kaart: Sjoerd Kuyper

vanaf 01:24:53

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Afgelopen nacht schoof schrijver Sjoerd Kuyper aan om te vertellen over 'Het robotje van Schiphol', een Gouden Boekje dat wordt uitgegeven ter ere van het 100-jarig bestaan van Schiphol.

De nachtcorrespondent: nieuw superdepot voor musea

vanaf 01:43:37

Het Rijksmuseum maakte gisteren bekend dat ze haar depotstukken samen met twee andere grote kunstinstellingen èn een rijksdienst onder gaan brengen in een nieuw gigantisch depot. Het is voor het eerst dat musea op deze schaal samen hun spullen gaan bewaren. Het depot omvat zo'n dertigduizend vierkante meter, dat staat gelijk aan ongeveer vijf voetbalvelden. Het CollectieCentrum Nederland, zoals het depot gaat heten, wordt vier verdiepingen hoog en zal circa 675.000 objecten herbergen. Onze nachtcorrespondent Ellen van Dalen dook achter de schermen van dit superdepot en deed verslag.