Nooit Meer Slapen

Met o.a. Gilles van der Loo, introverte kunstenaars en Onno Kleyn

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Gilles van der Loo, introverte kunstenaars en Onno Kleyn

Gilles van der Loo is schrijver. In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel 'Hier sneeuwt het nooit'. Nu verschijnt zijn derde boek, 'Het jasje van Luis Martín'. De roman heeft een autobiografische inslag. In 2011 verdween zijn beste vriend. Na een maand van bijna landelijke zoektochten werd hij dood gevonden in het IJ. We besteden verder aandacht aan introversie bij kunstenaars, en culinair journalist Onno Kleyn is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Gilles van der Loo schreef over zijn verdwenen beste vriend

vanaf 00:00:47

Gilles van der Loo is schrijver. Hij studeerde klinische psychologie en werkte vervolgens twintig jaar in overwegend Italiaanse horeca. In 2012 debuteerde hij met de verhalenbundel 'Hier sneeuwt het nooit', een jaar later verscheen de roman 'Het laatste kind'. Zijn nieuwe roman, 'Het jasje van Luis Martín', wordt gedreven door een autobiografische aanleiding. In 2011 verdween zijn beste vriend. Na een maand van bijna landelijke zoektochten werd hij dood gevonden in het IJ. Pieter van der Wielen spreekt met Gilles van der Loo.

Hoe houdt de introverte kunstenaar zich staande?

vanaf 01:08:18

In een maatschappij die steeds sneller wordt en hogere eisen stelt aan het individu, lijkt extraversie de standaard te zijn. Wat is de plek van introversie in de samenleving en hoe houdt de naar binnen gerichte kunstenaar zich staande? Verslaggever Nicole Terborg spreekt wetenschapsfilosoof & psycholoog Trudy Dehue en hoofdredacteur van kunstmagazine Mister Motley & kunstenaar Heske ten Cate.​

Open Kaart: culinair journalist Onno Kleyn

vanaf 01:25:00

Onno Kleyn is al 28 jaar culinair- en wijnjournalist. Hij heeft vaste rubrieken in de 'Volkskrant' en publiceerde al zo’n veertig boeken, vooral over Italië, Frankrijk en wijn. Nu verschijnt zijn culinaire bijbel 'De grote Kleyn - Culinair compendium'. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Onny Kleyn persoonlijke vragen over leven en werk.

MacGuffin: het verhaal achter de zakdoek

vanaf 01:44:21

Als het over design gaat, dan gaat het vaak over ‘de grote namen, de belangrijke ontwerpers’. Maar daar wilden Kirsten Algera en Ernst van der Hoeven nu eens niet over schrijven. Zij bedachten het tijdschrift MacGuffin, over wat er eigenlijk allemaal met ontworpen spul gebeurt. En dan niet hippe stoeltjes, banken of vazen, maar gewoon: het bed, het raam, het touw. Deze keer: de zakdoek.

advertentie