Nooit Meer Slapen

met o.a. Hans Nijenhuis, 100 jaar Roald Dahl en Daan Windhorst

Nooit Meer Slapen

met o.a. Hans Nijenhuis, 100 jaar Roald Dahl en Daan Windhorst

Hans Nijenhuis begon zijn journalistieke loopbaan als verslaggever en correspondent in Moskou voor 'NRC Handelsblad'. Daarna was hij parlementair redacteur en chef buitenland bij die krant. Eind 2005 stond hij aan de wieg van ochtendkrant 'nrc.next', dat hij vier jaar leidde. Sinds kort is hij hoofdredacteur van 'Algemeen Dagblad', met 900 journalisten de grootste krantenredactie van Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Nijenhuis. Dit jaar zou Roald Dahl honderd jaar geworden zijn. In de jaren zeventig, tachtig en negentig groeiden vele kinderen op met 'De fantastische meneer Vos', 'De Griezels' en 'Matilda'. Soms werden deze kinderen later zelf ook schrijver. Welke invloed had het werk van Dahl op auteurs als Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Jerry Hormone? En in de rubriek Open Kaart is vannacht schrijver Daan Windhorst te gast. Hij komt vertellen over de dystopische wereld die hij schetst in zijn boek 'Gifjes'.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Themaweek Journalistiek: AD-hoofdredacteur Hans Nijenhuis

vanaf 00:02:44

Hans Nijenhuis begon zijn journalistieke loopbaan als verslaggever en correspondent in Moskou voor NRC Handelsblad. Daarna was hij parlementair redacteur en chef buitenland bij die krant. Eind 2005 stond hij aan de wieg van ochtendkrant nrc.next, dat hij vier jaar leidde. Sinds kort is hij hoofdredacteur van Algemeen Dagblad, met 900 journalisten de grootste krantenredactie van Nederland. Pieter van der Wielen spreekt met Hans Nijenhuis.

De invloed van Roald Dahl op schrijvers van nu

vanaf 01:09:51

Dit jaar zou Roald Dahl honderd jaar geworden zijn. In de jaren zeventig, tachtig en negentig groeiden vele kinderen op met De fantastische Meneer Vos, De Griezels en Matilda. Soms werden deze kinderen later zelf ook schrijver. Welke invloed had het werk van Dahl op auteurs als Ellen Deckwitz, Maarten van der Graaff en Jerry Hormone? Verslaggever Tjitske Mussche spreekt met hen.

Open Kaart: Daan Windhorst

vanaf 01:25:26

In de rubriek Open Kaart, in het tweede uur van Nooit Meer Slapen, bepaalt de gast zelf welke vragen er worden gesteld door kaarten te trekken waarop prikkelende, persoonlijke vragen over leven en werk staan. Er is slechts één voorwaarde: eerlijk antwoord geven. Met vannacht: Daan Windhorst. Geïnspireerd door de waan van vandaag schetst Windhorst in het satirische Gifjes een kritisch beeld van onze toekomst.

Kunstzinnige hobbies: De fotografie van Tim Knol

vanaf 01:45:41

Voor kunst- en cultuurprogramma Nooit meer slapen ging Tjitske Mussche op zoek naar kunstenaars met zo'n kunstzinnige hobby. Dus creatieve uitspattingen die echt los staan van hun werk als beeldhouwer, zanger, acteur of schrijver en puur dienen ter ontspanning. Vandaag spreekt ze met zanger Tim Knol, die in zijn vrije uurtjes graag fotografeert.