Nooit Meer Slapen

Met o.a. Henk Oosterling, Jules Deelder en Ann Demeester

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Henk Oosterling, Jules Deelder en Ann Demeester

Henk Oosterling is universitair docent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook was hij Nederlands kampioen Japans zwaardvechten. In zijn nieuwe boek 'Waar geen wil is, is een weg' propageert hij het 'intercultureel doendenken', een filosofie die Oosters en Westers denken bij elkaar brengt. Verder spreken we Jules Deelder over zijn expositie in Kunsthal Rotterdam, en Ann Demeester, directeur van het Frans Hals Museum | De Hallen Haarlem is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Filosoof Henk Oosterling: Waar geen wil is, is een weg

vanaf 00:00:53

Henk Oosterling is universitair docent filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Ook was hij Nederlands kampioen Japans zwaardvechten. In zijn nieuwe boek 'Waar geen wil is, is een weg' propageert hij het 'intercultureel doendenken'. De oorsprong daarvan ligt in het Oosten, in de praktijk van de Japanse krijgskunsten en het zenboeddhisme én in het Westen bij Franse differentiedenkers die zich verzetten tegen dogma's. In Rotterdam past Oosterling deze gedachte toe in zijn educatieve projecten. Pieter van der Wielen spreekt met Henk Oosterling. (foto: Arie Kievit)

Jules Deelder exposeert zijn 'Beelder' in Kunsthal Rotterdam

vanaf 01:10:05

Het Locomotrutfantje, Moeder de Gans, Spartapiet: het zijn namen van beelden gemaakt door Jules Deelder. Deelder, beter bekend als dichter en nachtburgemeester van Rotterdam, laat de poëzie van zijn verbeelding spreken. Zoals een echte dichter betaamt geeft hij zijn creaties de meest toepasselijke namen. In de tentoonstelling 'Beelder' in Kunsthal Rotterdam zijn elf van zijn kleurrijke plastic kunstwerken te zien. Verslaggever Stef Visjager spreekt Jules Deelder.

Open Kaart: museumdirecteur Ann Demeester

vanaf 01:27:19

De in België geboren Ann Demeester is jarenlang directeur geweest van De Appel, het internationale instituut voor hedendaagse kunst in Amsterdam. Inmiddels is ze bijna twee jaar directeur van het Frans Hals Museum en De Hallen Haarlem. Dit weekend vindt in de Stadsschouwburg Haarlem 'De Grote Kunstshow' plaats, waar Demeester één van de tentoongestelde kunstwerken zal toelichten. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Ann Demeester persoonlijke vragen over leven en werk.

Taboedoorbrekend design: Michael van Bergens 'Nieuw Leven voor de Dood'

vanaf 01:46:23

Afgelopen week kwamen in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam verschillende ontwerpers samen die allemaal iets bedacht hebben om een maatschappelijk taboe te doorbreken. Deze week spreken we iedere dag een één van die designers. Deze keer: architect Michael van Bergen over hoe hij met zijn gebouw Nieuw Leven voor de Dood het taboe rondom de dood wil doorbreken.

advertentie