Nooit Meer Slapen

Met o.a. Johan Grimonprez, Astrid Lindgren en Dirk Jan Roeleven

Nooit Meer Slapen

Met o.a. Johan Grimonprez, Astrid Lindgren en Dirk Jan Roeleven

Johan Grimonprez maakt werk op de grens van film en videokunst. In zijn werk bekritiseert hij de westerse egocentriciteit en onze op hol geslagen beeldcultuur. In zijn nieuwe film 'Shadow World' legt hij de corruptie en de verdoezelingen achter de wereldwijde wapenindustrie bloot. Verder aandacht voor Astrid Lindgren, en filmmaker Dirk Jan Roeleven is te gast.

Fragmenten

Klik hier voor alle fragmenten van deze uitzending

Johan Grimonprez legt in 'Shadow World' de wapenindustrie bloot

vanaf 00:00:55

Johan Grimonprez maakt werk op de grens van film en videokunst. In zijn werk bekritiseert de Vlaming de westerse egocentriciteit en onze op hol geslagen beeldcultuur. Bekend is zijn filmessay 'Dial H-I-S-T-O-R-Y' uit 1997, waarin hij op verontrustende wijze op de aanslagen van 9/11 vooruitblikt. In zijn nieuwe film 'Shadow World', te zien op het documentaire festival IDFA, legt hij de corruptie en de verdoezelingen achter de wereldwijde wapenindustrie bloot. Pieter van der Wielen spreekt met Johan Grimonprez.

Astrid Lindgren: een persoonlijk essay

vanaf 01:09:37

Volgende week verschijnt een nieuwe biografie van kinderboekenschrijfster Astrid Lindgren: 'Deze dag, een leven'. De Deen Jens Andersen is de eerste biograaf die kon putten uit het onlangs opengestelde Astrid Lindgren-archief; er valt dus nieuws te verwachten. Stef Visjager is fan van Lindgren én haar boeken. In een persoonlijk essay beschrijft ze haar voorliefde voor de schrijver.

Open Kaart: journalist Dirk Jan Roeleven

vanaf 01:24:39

Journalist en programmamaker Dirk Jan Roeleven volgde Frans Timmermans in zijn leven als eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie. Roelevens documentaire 'De Europeaan' neemt de kijker mee achter de schermen bij grote gebeurtenissen die het afgelopen jaar de headlines domineerden. In de rubriek Open Kaart beantwoordt Dirk Jan Roeleven persoonlijke vragen over leven en werk.

Boudewijn Büch volgens Eva Rovers: De Muziekfanaat

vanaf 01:43:53

De wereld van Boudewijn Büch kende vele kanten, zo blijkt uit zijn pas verschenen biografie. Deze week belichten we iedere dag een van zijn talenten met biografe Eva Rovers. Deze keer: Büch als muziekfanaat.