2Doc:

The Forecaster

Het verhaal van Martin Armstrong en zijn zelfontworpen model, waarmee hij ontwikkelingen in de wereldeconomie kan voorspellen.

Matthijs van Rumpt

The Forecaster (Marcus Vetter, 2014)
Uitzending: dinsdag 6 oktober. 23.00 uur, NPO2

Amerikaan Martin Armstrong voorspelde de crises in de financiële wereld. Hij werkt als financieel expert wanneer hij plots, zonder proces, de bak in draait. De overheid is uit op de code van zijn berekeningsmodellen, maar Armstrong weigert die te geven.

In 2012 duikt hij ineens weer op in het openbare leven en deelt hij zijn opzienbarende verhaal. The Forecaster is een spannend gemaakte film over groot sociaal onrecht, die ook de vraag oproept: is Armstrong wel onschuldig?

'Waarom zou ik u moeten geloven?' is de eerste vraag die Pieter van der Wielen in een interview van NPO doc aan Martin Armstrong stelt. Overtuigd reageert Armstrong dat iedereen weet dat er iets mis is in het financiële systeem. Ook merkt hij op dat, heel toevallig, de Amerikaanse overheid 2 dagen voordat de film uitkwam, begon met een onderzoek bij de grootste financiële organisaties naar de manipulatie van de markt.

Tien jaar lang heeft Armstrong vastgezeten, terwijl hij zelf beweert al die tijd onschuldig te zijn. Volgens hem wordt de overheid gebruilkt door die manipulerende organisaties om hem op deze manier buiten spel te zetten. Een heftige claim.

Van der Wielen is kritisch over het feit dat Armstrong niet wil vertellen wat de bron is van het systeem dat de economie kan voorspellen. Ook wil hij niet vertellen hoe het systeem werkt. Wanneer hij de filmmaker, Marcus Vetter, vraagt of hij Armstrong gelooft, bevestigt hij dit stellig. Al in 2000 was Vetter nieuwsgierig naar de man en hij probeerde al vaak hem te bereiken, maar vanwege Armstrongs gevangenschap was dit nooit mogelijk. Nu hij vrij kwam, wilde Vetter hem zijn verhaal laten vertellen in een nieuwe film.

We weten dan misschien niet of Armstrong's verhaal waar is of niet, maar we leren wel een man met een boeiende visie kennen. Die visie vertaalt Vetter in een interessant verhaal in The Forecaster. 6 oktober, 23.00, NPO2.