Iedereen zegt dat je zweeft op een roze wolk als je kind net geboren is. Maar wat als deze wolk niet roze is, maar pikzwart? De docu Roze Wolk probeert dit persoonlijke, kwetsbare en pijnlijke proces bespreekbaar te maken.

Wat doet het met je als je na de bevalling geen liefde en connectie voelt met je kind en het gevoel hebt geen goede moeder te zijn? Documentairemaakster Anne-Marieke Graafmans overkwam het zelf.

Voor meer vrouwen moet dit herkenbaar zijn: een op de tien vrouwen lijdt aan postnatale depressie. Maar waarom is hier zo weinig over bekend?

taboe

Het grote taboe dat om postnatale depressie hangt, weerhield Graafmans ervan erover te praten. Om meer aandacht en begrip voor dit onderwerp te creëren, besloot ze er een film over te maken. 

In Roze Wolk vertellen vier moeders op een openhartige en intieme manier wat ze met hun jonge gezin en partner hebben meegemaakt of waar ze nog middenin zitten. Eindelijk kunnen ze hun hart luchten.

meer informatie? bekijk de boekentips hieronder

Anne Marleen Meulink

Postpartum depressie
Depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning.
Uitgeverij: Swp


Auteur Anne Marleen Meulink, journalist en cultureel antropoloog, geeft met behulp van wetenschappelijke inzichten heldere informatie over hoe om te gaan met postpartum depressie. Ook wordt er in dit boek aandacht besteed aan de impact op het gezin, in het bijzonder in relatie tot kinderen. Dit boek is geschreven voor vrouwen die lijden na de geboorte van hun kind en zeker ook voor omstanders die hulp willen bieden.

Marleen Castelein

De mooiste tijd van je leven
Uitgeverij: Augustus

Marleen Castelein, journalist en literatuuronderzoeker, stelt in haar boek de heersende idealen over het moederschap aan de kaak. Wat voor beeld krijgen we van het moederschap door film, televisie en tijdschriften? Hoe geëmancipeerd is het moederschap eigenlijk? Middels persoonlijke ervaringen en verhalen van andere moeders beschrijft ze hoe de praktijk van het moederschap iets minder rooskleurig is dan de verbeelding ervan.
Lees hier een fragment uit haar boek

 

Renske Tjoelker

Hoezo, roze wolk?!
Uitgeverij: Scriptum Psychologie


Renske Tjoelker is oprichter en eigenaar van “Mamas-coach”, een coachpraktijk opgericht om moeders en zwangere vrouwen te begeleiden naar een leven in balans. Ook is ze aangesloten bij de Vereniging voor Mindfulness, als mindfulness trainer. Met haar boek biedt ze een realistische kijk op het moederschap en helpt moeders ervan te genieten.

 

Diana Koster

Perfecte moeders bestaan niet
Uitgeverij: Lannoo

Moeder worden is een prachtige verandering, maar vergt ook een nieuwe structuur van leven. Diana Koster was VrouwenCoach en verloskundige en heeft een positief boek geschreven vol aanmoedigende verhalen en praktische oefeningen. Op de handige website van Perfecte moeders bestaan niet zijn een aantal van deze oefeningen te downloaden.