Wat betekent het om na zoveel jaar van ongelijkheid gelijk te zijn? Met die vraag volgde Ilvy Njiokiktjien tien jaar lang de eerste generatie Zuid-Afrikaanse jongeren die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeit in 'gelijkheid'.

Het is 25 jaar geleden dat Nelson Mandela president werd na de eerste democratische verkiezingen van Zuid-Afrika. Tijdens zijn vijf jaar durende presidentschap legde Mandela de nadruk op verzoening en het bieden van hoop aan de nieuwe generatie. De Nederlandse fotografe Ilvy Njiokiktjien spreekt in 2Doc: Born Free, Mandela’s generatie van hoop Zuid-Afrikaanse jongeren die opgroeien in een maatschappij waar gelijkheid voor het eerst aan de basis ligt.

Wat betekent het om na zoveel jaar van ongelijkheid gelijk te zijn? Met die vraag volgde Ilvy Njiokiktjien de afgelopen tien jaar de eerste generatie jongeren die na de afschaffing van het apartheidssysteem opgroeit in 'gelijkheid'. Born Free geeft een uniek beeld van de dromen, teleurstellingen en prestaties van deze 'regenboognatie' die zich kenmerkt door een ontwapenende openheid en flexibiliteit.

'Apartheid stopte op papier. Maar mentaal, systematisch, bestaat het nog steeds,' zegt de 22-jarige Innocent Moreku die vanuit een rekje op straat in Pretoria tweedehands kleding verkoopt. Het is duidelijk dat de achterstand die de zwarte bevolking heeft op de blanke minderheid niet door wetten alleen kan worden weggewerkt. Toch zien de jongeren hun eigen toekomst, en die van Zuid Afrika, vol vertrouwen tegemoet.

Film en regie: Ilvy Njiokiktjien
Samenstelling: Erik van Empel

Over Ilvy Njiokiktjien

Ilvy Njiokiktjien (1984) werkt als onafhankelijk fotojournalist en multimediamaker vanuit Nederland. In haar werk focust ze op hedendaagse kwesties en sociale onderwerpen, met name in Afrika. Haar werk verschijnt regelmatig in nationale en internationale titels als The New York Times, NRC Handelsblad en Der Spiegel. Ze is lid van het fotoagentschap VII Photo Agency. Njiokiktjien heeft verschillende grote fotografieprijzen gewonnen, waaronder twee awards bij World Press Photo. Ze werd in 2013 benoemd tot eerste Fotograaf des Vaderlands. In 2014 won ze als eerste vrouwelijke fotograaf de Zilveren Camera. 

In Museum Hilversum is nu een grote tentoonstelling te zien met Ilvy’s werk. Verslaggever Inge ter Schure zocht haar daar op. Beluister de reportage hier.

Phumlanu Gongo thuis op de bank

extra: foto's