2doc: Freek

Freek de Jonge werd op 30 augustus 75 jaar. In de documentaire Freek legt de jonge filmmaker Dennis Alink de cabaretier, die geliefd en verguisd wordt maar in ieder geval nooit gas terugneemt, op de snijtafel. Hoe is Freek op dit punt gekomen en hoelang wil en kan hij nog doorgaan?

'Hoelang kan ik nog mee?' zingt Freek de Jonge (1944) in deze documentaire. Dennis Alink (1989) onderzoekt hoe de cabaretier, wiens leven en werk onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, omgaat met zijn houdbaarheid als artiest en als mens. Alink laat Freek zijn eigen leven ontleden, waarbij hij gevoelige kwesties aansnijdt die Freek tot nu toe liever uit de weg ging. Het artistieke werk heeft vaak voorrang gekregen boven zijn persoonlijke leven, wat soms pijnlijk uitpakt. In hoeverre gebruikt de cabaretier het podium om aan de realiteit te kunnen ontsnappen?

Geconfronteerd met bevriende collega’s als André van Duin, Herman Finkers en Jacques Klöters, en met geliefden als zijn vrouw Hella en zijn zus, ontstaat een ontwapenende film over een man voor wie de bühne verlaten geen optie lijkt. Wat heeft hem gevormd, wat houdt hem al die jaren gaande en hoe gaat hij nog door?

2Doc: Freek is geproduceerd door DOXY in coproductie met VPRO en mede mogelijk gemaakt door CoBO, NPO-fonds en de Netherlands Film Production Incentive van het Nederlands Filmfonds.

Uitzending: maandag 2 september om 20.25 uur op NPO 2
Herhalingen: dinsdag 3 september om 9.30 uur en zaterdag 14 september om 14.00 uur.

10 kijk-, luister- en leestips bij deze film

In de ruim vijftig jaar dat Freek de Jonge op het podium staat, heeft hij extreem veel geproduceerd. Daarvan is een groot deel nog ergens te zien of te horen. Met name op zijn eigen site en YouTube-kanaal. Freek en Hella zijn ook talloze keren geïnterviewd. Hieronder tien tips voor iedereen die nieuwsgierig is geworden door de documentaire Freek.

recensies

NRC: De documentaire ‘Freek’ biedt een verrassend veelzijdig portret van de grote cabaretier ****
de Volkskrant: Docu over Freek de Jonge is confronterend, eerlijk en een tikje onbevredigend  ***
AD: De film dringt diep door tot de ziel van De Jonge ***
Het Parool: De kracht van de documentaire is dat die allerminst poogt De Jonges gekreukelde imago glad te strijken.****
de Filmkrant: Een niet onaardige poging om de mens achter de kunstenaar te ontmaskeren. 

nóg meer Freek de Jonge