3Doc: Racoon: Blue days, song days

De mooist mogelijke liedjes schrijven, dat is de doelstelling van Zeeuwse indieband Racoon. Hun provinciegenoot Erik de Bruyn legde vast hoe de band dit doel probeerde te bereiken tijdens de creatie van het nieuwe album All in Good Time (2015).

3Doc Racoon: Blue Days, Song Days

in deze documentaire

Sinds zanger Bart van der Weide en gitarist Dennis Huige in 1997 uit de hardcoreband Vict'em stapten, hebben ze hun ruige veren duidelijk afgeschud. Muzikale grenzen verleggen of opzettelijk mensen kwetsen is aan de Zeeuwen niet besteed. Een 'volmaakte' popsong van drie minuten schrijven, dat is wat Racoon drijft.

Een eerste succesvolle poging van de band kwam in het jaar 2000 met de doorbraaksingle 'Feel like flying'. Optredens op Lowlands en Pinkpop kwamen daarna als vanzelf. Platenmaatschappij Sony zag echter geen brood meer in Racoon, waarna het plotseling stil werd rondom de band.

'de grootste indieband van nederland'

Noodgedwongen besloten de mannen van Racoon om zelf een nieuw album te produceren, onafhankelijk van de platenmaatschappijen. Het gevolg hiervan was de zeer succesvolle cd Another Day (2005), met daarop de grootste hit ooit voor de band: 'Love You More'.

Sindsdien doet Racoon alles op eigen voorwaarden. 3voor12 noemt Racoon zelfs 'de grootste indieband van Nederland'. 'Love You More' heeft ondertussen ook een vast plekje gekregen in de Top2000. Hetzelfde geldt voor 'Oceaan' (2012), de tot nu toe enige Nederlandstalige hit van de band.

de snijtafel over 'oceaan'

Voordat een popliedje als 'volmaakt' bestempeld kan worden, moet natuurlijk wel nog eerst 'de Snijtafel-proef' doorstaan worden. In het radiofragment hieronder ontleedden de jongens van De Snijtafel de tekst van 'Oceaan'. De belangrijkste vraag hierbij is: waar staat 'Oceaan' eigenlijk voor in dit lied?