3Doc: Where to Invade Next

Michael Moore valt verschillende Europese landen binnen, samen met zijn Amerikaanse vlag. Hij is op zoek naar goede oplossingen voor sociaal-economische vraagstukken om die te importeren naar Amerika.

3Doc: Where To Invade Next
donderdag 6 juni om 21.00 uur op NPO 3 (herhaling) - daarna te zien op NPO Start Plus.

Symbolisch plant Michael Moore zijn Amerikaanse vlag bij de mensen die hij in Europa ontmoet. Hij is op zoek naar gebruiken en politieke regelingen die hij als Amerikaan graag zou overnemen.

In Italië spreekt Michael Moore mensen over vakantiedagen, een regeling die in Amerika ontbreekt. In Frankrijk eet hij mee in een schoolkantine waar gezond wordt gegeten en waar Moore de enige is die cola drinkt.

In Portugal ziet hij politieagenten die nuchter over drugs denken. Moore weet met zijn vlag zelfs door te dringen tot het presidentiële paleis van Slovenië. In Noorwegen spreekt hij met een vader wiens zoon om het leven is gekomen tijdens de schietpartij van Anders Breivik op Utøya en in Duitsland bekijkt hij hoe het land met zijn verleden omgaat.

5 ontdekkingen van Michael Moore buiten de VS

Michaels mond valt open van verbazing als het Italiaanse koppel het hem vertelt: acht weken per jaar hebben zij recht op vakantie en in die tijd krijgen ze gewoon doorbetaald. Als je trouwt krijg je er nog twee weken betaald verlof bij voor je honeymoon. 'Sure, two weeks,' zegt Michael Moore eerst nonchalant, maar dan dringt het tot hem door. 'Two weeks?!' De Italianen hebben minder stress en leven gemiddeld vier jaar langer dan een Amerikaan.

Je leert de gebruiken van de Verenigde Staten steeds beter kennen tijdens Where To Invade Next. Terwijl in andere landen het koffertje met voorbehoedsmiddelen tevoorschijn gehaald wordt tijdens seksles, vinden veel staten in Amerika dat onthouding de beste vorm van anticonceptie is. Dit zorgt soms zelfs voor SOA's die een hele high school teisteren. Moore valt binnen tijdens een seksles in Frankrijk en daar leren ze juist dat seks fijn kan zijn, zo lang je het met de juiste persoon doet en voorbehoedsmiddelen gebruikt.

Mean Girls, tienerfilm uit 2004.

via GIPHY

Vrouwen die in de Verenigde Staten fulltime werken, krijgen 79 procent van wat de mannen krijgen voor hetzelfde werk. Om wat girlpower op te zoeken gaat Michael Moore naar IJsland, waar in 1980 de eerste vrouw ter wereld democratisch tot staatshoofd verkozen werd. 'Ik zou nooit willen verhuizen naar de VS,' zegt een IJslandse vrouw in de documentaire. En zo verbreekt ze langzaam de betovering van de Amerikaanse droom.

In deze documentaire krijg je in krap twee uur enorm veel culturen te zien. En dat is precies wat de Tunesische journaliste ons aanraadt om vaker te doen. Van verschillende mensen en verschillende culturen kun je veel leren. Wees nieuwsgierig naar je buren, is haar tip – en dat doe je gelijk al door naar Where To Invade Next te kijken.

Het is wel erg rooskleurig allemaal, zou je kunnen denken bij het zien van deze film. Plotseling lijkt het alsof elk land waar Michael Moore naartoe gaat, geen problemen meer heeft. Normaal gesproken werd er altijd gezegd dat Moore alleen maar problemen oplepelde en nooit oplossingen bood in zijn documentaires. Nu geeft hij enkel oplossingen in Where To Invade Next, omdat hij benieuwd was wat hier de reactie op zou zijn. En natuurlijk heeft elk land ook zijn eigen problemen, maar zoals hij zelf in zijn documentaire zegt: 'Mijn missie is om de bloemen te plukken, niet het onkruid.'

Eerder maakte Moore documentaires als Bowling for Columbine (over de schietpartij op een high school in Colorado en hoe die kon gebeuren), Fahrenheit 9/11 (waarin hij uithaalt naar president Bush) en Capitalism: A Love Story (over de financiële crisis van 2007-2008).

De geëngageerde documentairemaker is zelf links en benoemde in zijn documentaires veel problemen van de maatschappij. Toch is hij optimistisch over de toekomst. Vroeger was er geen sprake van dat Bernie Sanders zoveel aanhangers had gekregen. Nu wel. The Guardian sprak hem hierover.

meer documentaires