We gaan op pad met Abu Adnan, die als Syrische vluchteling naar Nederland kwam. Met een Arabische variant op de SRV-bus doorkruist hij het land en verkoopt hij levensmiddelen aan andere Syriƫrs.

De documentaire Halalbus volgt Abu Adnan (‘vader van Adnan’) die als Syrische vluchteling naar Nederland kwam. Hij is onderweg met zijn bus, waarmee hij Syrische levensmiddelen aan de man brengt, en onderweg om een nieuw leven op te bouwen. Maar onderweg kunnen levens ook compleet veranderen, zo blijkt in deze documentaire. Zijn werk geeft een inkijkje in de Syrische gemeenschap in Nederland die zich hier afgelopen jaren heeft gevestigd. Hoe werken ze aan zelfredzaamheid? Hoe vinden ze hun weg met taal, werk, studie en de omgang met de lokale bevolking?

Abu Adnan en andere Syriërs beginnen hun bestaan in een nieuwe omgeving, omdat ze het leven - en vooral dat van hun kinderen - willen beschermen. Deze start brengt worstelingen met zich mee, terwijl ze ook nog worstelen met wat, of wie, ze achterlieten, en hun recente verleden met zich meedragen.

De Halalbus

de makers

Halalbus is gemaakt door Issa Shaker en Femke Noordink. Issa (afkomstig uit Oost-Jeruzalem) studeerde Communicatie en werkte als cameraman en editor voor de BBC in de Palestijnse gebieden. In Nederland maakte hij voor RNW verschillende viral video’s die wereldwijd miljoenen views opleverden.

Femke studeerde Film- en Televisiewetenschap en Literatuurwetenschap. Ze maakte reportages in het Midden-Oosten voor dagbladen en televisie en was hoofd- en eindredacteur voor verschillende vakbladen in België (Brussel) en Nederland. Nu werkt ze samen met partner Issa aan audiovisuele producties, waarbij haar focus ligt op research, regie, scripts en interviews.