De zwarte komedie Pure Lucht vertelt het verhaal van Bas die erachter komt dat alle mensen eigenlijk ballonnen zijn. Zodra hij tot deze ontdekking komt, prikt hij iedereen op straat lek. Tot hij Jacques raakt, een mens van vlees en bloed, die nu dood dreigt te bloeden. Bas probeert hem te redden, maar Jacques heeft andere plannen. 

Pure Lucht is een korte eindexamenfilm die mede onder begeleiding van de VPRO tot stand is gekomen.

Bas beleeft een bijzonder moment van intimiteit: hij zegt voor het eerst tegen zijn vriendin dat hij van haar houdt. Zij ook van hem. Maar net als hij zijn geluk niet op kan merkt hij iets raars. Elke beweging, elke aanraking schuurt en piept, en haar navel lijkt opeens verdacht veel op het tuutje van een ballon. Hij prikt haar met een naald en inderdaad: pang! Met een luide knal valt ze als een rubber velletje op de grond. Zijn vriendin was een ballon. 

Stijf van de angst gaat hij de straat op en prikt hij een voorbijganger. Pang! Hij steekt er nog één, en nog één. Pang, pang, pang. Bas is de enige mens in een ballonnenwereld. Maar dan: prik. Hij heeft Jacques in de nek gestoken, een roestige mopperkont van vlees en bloed, die gevaarlijk begint te bloeden. Wat nu?

Regisseur Casper Buitendijk: 'Pure Lucht is een reis over de pijnlijke eenzaamheid, vertaald naar het extreme: Een surrealistische wereld, waarin iedereen om hoofdpersoon Bas heen uit elkaar knapt als een ballon. De ultieme kwetsbaarheid van de schoonheid. Het is een waarachtig verhaal, helder verteld, maar waarin tegelijkertijd filosofie niet wordt geschuwd.'

Regie: Casper Buijtendijk
Scenario: Caspar Smeets