In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

in de uitzending van 6 februari

De boekentips van Wilfried en Ruth:

  • Het voorval van Annie Ernaux, in de vertaling van Irene Beckers
  • De jongen die van De Hef dook van Siebe Thissen
  • My Phantoms van Gwendoline Riley

Kijk voor alle boekentips uit de uitzendingen hier

In de uitzending:

Deze zondag was de Vlaamse auteur Chris De Stoop (1958) te gast. We spraken hem over zijn laatste boek Hemelrijk. De Stoop onderzocht hoe de pandemie woedde in woonzorgcentra in Vlaanderen. Hij focust in het boek op het verhaal van mantelzorger Guido, die onterecht werd beschuldigd een superspreader van corona te zijn. Daartegenover zet De Stoop zijn eigen ervaring als mantelzorger en het overlijden van zijn moeder in ‘gewone’ tijden. 

Aleid Truijens (1955) schreef de langverwachte biografie van Hella S. Haasse. De Volkskrant-journalist werd in 2013 gevraagd door de uitgever en de dochters van Haasse. In Leven in de verbeeldingHella S. Haasse 1918 – 2011 krijgen we een beeld van de mens achter de publieke figuur. Een vrouw die leefde naar de conventies van haar tijd en tegelijkertijd bouwde aan een indrukwekkend oeuvre. Eerder verscheen van Truijens de veelgeprezen biografie van F.B. Hotz.

Schrijver en dichter Gerda Blees (1985) nam plaats in het schrijfhok. Ze maakte grote indruk met haar debuutroman Wij zijn licht, onder andere vanwege het bijzondere vertelperspectief. Niet alleen menselijke vertellers komen aan het woord, maar bijvoorbeeld ook: een slowjuicer, de nacht en de sinaasappelgeur. Met dit boek won Blees in 2021 de Literatuurprijs van de Europese Unie, de Nederlandse Boekhandelsprijs en stond ze op de shortlist voor de Libris Literatuurprijs. Blees' brief aan het donker is hier te lezen en luisteren.

Stefan Hertmans (1951) trapte de Brommer op zee-boekenclub van februari af, waar we deze maand samen zijn Oorlog en Terpentijn lezen. Meer informatie over de boekenclub is te vinden op deze pagina

Daarbij ging Joris van Casteren (1976) voor ons op pad naar een rioolwaterzuiveringsinstallatie aan de IJssel en schreef hij een tekst over zijn ervaring. Het resultaat is hier te bekijken.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar roman heen. Deze maand: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

Hertmans schreef Oorlog en terpentijn aan de hand van de memories van zijn grootvader. Een aangrijpende roman over een jonge soldaat in de Eerste Wereldoorlog, over hoe we herinneren, maar bovenal over een meeslepende familiegeschiedenis. De roman won de AKO Literatuurprijs 2014 en De Inktaap 2016.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.