In 'Brommer op zee' interviewen Ruth Joos en Wilfried de Jong wekelijks schrijvers en dichters over hun werk.

aflevering 27 februari

boekentips van Wilfried en Ruth

  • In de boekentips van deze week mocht Aleksandra van Lisa Weeda niet ontbreken. Een boek over het gebied de Donbas in Oekraïne, waar Ruth veel aan moest denken. Weeda was eerder te gast bij Brommer op zee over het boek, het gesprek is hier te bekijken.

  • Wilfried nam een boek mee met bijzondere vuurtorens; plekken waar eenzaamheid niet zelden is. Atlas van vuurtorens aan het einde van de wereld van José Luis González Macias.

  • Daarnaast nam Ruth de Vlaamse krant De Morgen mee, vanwege het overlijden van huisdichter Stijn De Paepe, wiens gedichten actualiteiten aanraakten en soms doorprikten. 

  • Ook raadde Ruth “een verpletterend boek” aan van Joan Didion, The Year of Magical Thinking. Het boek dat Didion schreef naar aanleiding van de dood van haar man en de ziekte van haar dochter.

Daarbij nam Ruth twee pagina's van de krant De Morgen mee met gedichten van de overleden dichter Stijn De Paepe (1979 - 2022).

Kijk voor alle boekentips uit de uitzendingen hier

in de uitzending

Bert Wagendorp vertelde over zijn nieuwe roman Phoenix. De memoires van Abel Sikkink, het eerste deel van een trilogie. In de roman volgen we de Nederlandse Abel Sikkink, die met zijn hele familie op het schip Phoenix in 1847 naar Amerika vaart. Het schip gaat in vlammen op en Sikkink overleeft als enige van zijn familie. We volgen daarna zijn leven en carrière en daarmee ook de grote gebeurtenissen in de Amerikaanse geschiedenis.

“U moet mijn huis als een vergrote binnenkant van mijn schedel zien: het zichtbare archief van wat binnenin mij leeft…”, schreef F. Starik (1958-2018), beeldend kunstenaar en dichter. Zijn partner Vrouwkje Tuinman, zelf ook dichter, heeft nu de binnenkant van die schedel naar een tentoonstelling en boek overgebracht. In de bundel Leven als Museum staan nieuwe gedichten van Starik, foto’s van zijn huis net na zijn overlijden en voorwerpen uit zijn museum. De bundel bevat werk van F. Starik, Vrouwkje Tuinman en fotograaf Andrea Stultiens. Vrouwkje Tuinman was te gast om ons rond te leiden door de bundel die ze van Stariks leven als museum heeft gemaakt.

Persis Bekkering was te gast in het schrijfhok. Bekkering is literatuurcriticus en schrijver van columns, proza, essays en romans. Vorig jaar verscheen haar roman Exces. Ze schreef een brief aan haar stem. De brief is hier te lezen en kijken.

In de boekenclub zat Stefan Hertmans samen met lezers Marjolein en Lex. Ze gingen in gesprek over Hertmans’ Oorlog en terpentijn dat we deze maand lezen in de Brommer op zee-boekenclub. Op 10 maart is er een meet up waar iedereen met Hertmans in gesprek kan, gratis aanmelden kan via deze link.

Ook ging Teus van Sintmaartensdijk voor Brommer op zee op bezoek bij de Wit-Russische schrijver Sasja Filipenko die in schrijversresidentie zit in het huis van Anne Frank in Amsterdam. De reportage is hier te bekijken.

lees en praat mee in de boekenclub

De boekenclub van Brommer op zee behandelt iedere maand een nieuw boek. Een Nederlandse of Vlaamse auteur begeleidt de lezers door middel van notities door zijn of haar roman heen. Deze maand: Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans.

Hertmans schreef Oorlog en terpentijn aan de hand van de memories van zijn grootvader. Een aangrijpende roman over een jonge soldaat in de Eerste Wereldoorlog, over hoe we herinneren, maar bovenal over een meeslepende familiegeschiedenis. De roman won de AKO Literatuurprijs 2014 en De Inktaap 2016.

Meer informatie over de boekenclub vind je hier. Lees elke maand gratis mee via onze Brommer op zee-app. Download 'm via de app- of playstore.