De meeste mensen kopen hun eten bij de plaatselijke supermarkt, bakker of slager. Maar er zijn mensen die geen deel willen uitmaken van het moderne voedselsysteem.

Tim gaat op jacht met Marijke die de bio-industrie schuwt maar wel haar eigen vlees schiet uit de natuur. Hij ontmoet Jeanette die al jaren enkel en alleen fruit eet en hij bezoekt een Limburgs gezin dat probeert al hun voedsel uit een zelf geplant voedselbos te oogsten.

in deze aflevering

Marijke jaagt haar eigen vlees

waarom?

Marijke kan de smaak van vlees waarderen, maar de manier waarop vlees nu in de supermarkt of bij de slager belandt, vindt ze niet ethisch. Als dierenrechtenactivist koopt ze daarom geen vlees, maar zijn de dieren waarvan ze het vlees eet door haarzelf geschoten, in gebieden waarin dit toegestaan is.

de voordelen

Hoewel een zelf geschoten eland uit Noorwegen kilo’s vlees oplevert, eten Marijke en haar vriend Klaas-Jan niet dagelijks vlees. Door een keer per week een stukje bij het avondeten te nemen doen ze maanden met hun zelfgemaakte diepvriesproduct. Daarnaast stimuleert hun levensstijl natuurlijk geen bio-industrie en intensieve veehouderij.

de nadelen

Je kunt natuurlijk niet elk seizoen naar Scandinavië om te jagen op zwaargewichten, dus schiet ze onder andere ook Nederlandse ganzen en herten. Maar waar je een stukje vlees van de slager direct in de pan kan leggen, moet zelf geschoten wild eerst klaargemaakt worden. Dat vergt enige oefening en kost tijd.

Robert eet met zijn vrouw en vier kinderen vrijwel uitsluitend van zelf verbouwd voedsel

waarom?

Dankzij de moestuin en het voedselbos van Robert en zijn gezin eten ze acht maanden in het jaar vers voedsel. Robert heeft ook planten en bomen die pas over enkele jaren hun vruchten afwerpen. Het is zijn doel om met het stuk land zijn nageslacht in de toekomst te voorzien van hun eigen voedselbron. Klimaatverandering ligt immers op de loer en het is onzeker of we over enkele decennia net zo rijkelijk kunnen leven van supermarktvoedsel als nu.

de voordelen

Als al het voedsel dat je eet zelf is geteeld, weet je precies waar het vandaan komt. Dat is ook erg leerzaam voor Roberts jonge kinderen. Je ervaart de schoonheid van de producten beter, zowel in de grote verscheidenheid in smaak als in vorm. Een klein voordeel van de klimaatverandering is wel dat je planten kan kweken die voorheen niet konden groeien in ons kikkerlandje, en dat levert uniekere plantensoorten op.

de nadelen

Als je hobby het hele jaar door gaat heb je daar natuurlijk veel werk aan. Er moeten maandelijks kilo’s groenten en fruit geschild, gewassen en ingemaakt worden. Je wilt buiten de oogstseizoenen immers ook te eten hebben. Een vakantie zit er dan ook niet in, want met dieren en korte tijdvensters om bepaalde gewassen te oogsten kan je je land niet zomaar achterlaten. Vlees eet Roberts gezin trouwens niet veel, want het duurt relatief lang en kost veel voer om dieren te laten groeien. Hij houdt het op maximaal vijftien kippen per jaar. Maar het grootste nadeel is nog wel het onbetrouwbare weer: bij een slechte oogst kan je zomaar kilo’s voedsel mislopen.

Jeanette eet alleen maar fruit

waarom?

Volgens haar eten we om te leven, en moeten we dus iets levends tot ons nemen en geen dode dieren of doodgekookte (delen van) groenten. Fruit is bij uitstek een voedselbron vol levensenergie. Jeanette is gestopt met het eten van groenten omdat je hierbij de plant doodt, wat niet het geval is bij vruchten. Het leven van een plant is voor haar immers net zo waardevol als het leven van een mens.

de voordelen

Door enkel fruit te eten kies je voor het leven en doodt je geen levende organismen. Daarbij doe je mee aan de cultuur van fruitariërs, die in meerdere opzichten vergelijkbaar is met die van wijnconnaiseurs: je leert steeds meer nuances in smaken kennen. Veel fruitsoorten smaken ook anders in verschillende rijpingsstada. Deze levensstijl voorkomt ook dat je eetgedrag vervalt in verslaving aan bijvoorbeeld chips, snoep of andere ongezonde maar lekkere voedselproducten. Voor Jeanette heeft ‘kiezen voor leven’ zich wel bewezen: de afwijking aan haar hartkleppen is op mysterieuze wijze verdwenen toen ze fruitariër werd, terwijl de arts een transplantatie met een varkenshartklep als remedie bood.

de nadelen

Veel mensen hebben moeite met deze levensstijl. Jeannette krijgt altijd opmerkingen over haar meegebrachte lunch en het is moeilijk om traktaties in de vorm van taart of andere lekkernijen te moeten afwijzen. Uit eten gaan of sociale aangelegenheden als barbecues zijn al helemaal lastig. En hoewel er honderden fruitsoorten bestaan is lang niet alles altijd beschikbaar, dus soms is de fruitsoort waar je zin in hebt niet voorradig. Zeker als je uit milieu-overwegingen zoveel mogelijk lokaal geproduceerd fruit eet.