Tim gaat op bezoek bij mensen die de moderne technologie schuwen of juist voor de troepen uit lopen.

Veel mensen zullen niet lang nadenken over welke technologie ze in huis halen. Ze hebben gewoon wat de meeste mensen hebben. Een mobiele telefoon, een koelkast of auto. Tim ontmoet Ben, een nostalgist die verlangt naar vervlogen tijden en een wereld met minder verregaande technologie. Paul en Ruurdtje wonen in een low-tech aardehuis en integreren techniek alleen wanneer het past bij hun zeer bewuste ecologische levensstijl. Ook gaat Tim langs bij Martijn, een futurist die denkt dat we hopeloos achterlopen. Voor hem kunnen technische ontwikkelingen niet snel genoeg gaan.

in deze aflevering

Martijn leeft voor innovatie

waarom?

Als kind had Martijn al een fascinatie voor elektronica en techniek en de drang naar nieuwe dingen uitproberen is met de jaren alleen maar gegroeid. Innovatie is voor Martijn belangrijk, want dat heb je volgens hem nodig om (wereld)problemen op te lossen; dingen kunnen beter door systemen geleid worden dan door mensen. Martijn ziet het menselijk lichaam als onderdeel van technologie: hij schuwt chip-implantaten niet, bijvoorbeeld om zijn Bitcoinportemonnee discreet bij zich te dragen, en voedsel is voor hem puur een vorm van brandstof.

de voordelen

Martijns dagelijks leven is van alle gemakken voorzien: zijn planten krijgen automatisch water, hij bedient de belichting met zijn stem en hij zoeft over straat op een elektrische step. Door de nieuwste gadgets te gebruiken en te proberen draagt hij bij aan snellere innovatie, zeker in het geval van kunstmatige intelligentie die leert van zijn gebruikers. En door te ontbijten met proteïneshakes in plaats van een broodje met een eitje en sap draagt hij bij aan een oplossing voor het voedselprobleem.

de nadelen

Internet is hét communicatiemiddel van onze planeet. Martijn wordt nerveus als hij minder dan vijf streepjes op zijn mobiel heeft want bij slecht bereik kan hij niet meer communiceren of zijn slimme apparaten buitenshuis bedienen. Onze technologische ontwikkelingen zijn veel verder dan wat de regels toelaten en hoe graag hij ook zou willen, volgens hem overreguleert Nederland en is er te weinig ruimte voor innovatie.

Ben leeft in de jaren 40

waarom?

Bens grote passie is geschiedenis, al vanaf het moment dat hij zijn grootouders hoorde vertellen over de tijd van de oorlog. Uit nieuwsgierigheid begon hij technieken uit die periode te gebruiken om te kijken hoe dat verschilt van de huidige manier van leven, en daar gaat hij steeds een stapje verder in. Het is een vorm van problemen oplossen dat hem fascineert. Ben ziet zichzelf als tolk: in het museum waar hij werkt als olieslager vertaalt hij de geschiedenis naar de tijd van nu.

de voordelen

Niet alle informatie over de jaren 40 ligt voor het oprapen: door research te doen leert hij veel en kan hij deze informatie ook weer overbrengen aan anderen. Daarbij gaat hij helemaal in zijn rol op en draagt hij echte werkkleding uit die periode. Bij hem thuis staat de tijd stil, waardoor hij zich kan afsluiten van de haastige buitenwereld. En daar zit hij niet alleen: zijn kameraden hebben net zo’n grote interesse in geschiedenis.

de nadelen

Onder sommige technologieën kan hij niet uit. Internet is onmisbaar met instanties als Digid en voor contact met zijn ouders gebruikt hij noodgedwongen een smartphone. Daar schaamt hij zich enorm voor want daarmee verraadt hij in zekere zin zichzelf. Ook moet hij gebruik maken van moderne oorbeschermers om niet heidoof te worden bij zijn werk als olieslager - al is hij deze techniek erg dankbaar.

Ruurdtje en Paul leven minimalistisch

waarom?

Op dit moment verbruikt de mens meer energie dan onze planeet aankan en Ruurdtje en Paul zien het als een uitdaging om een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk achter te laten. Daarom bouwden ze hun eigen aardehuis met afvalmateriaal dat volledig draait op zonne-energie, verbouwen ze planten met hun eigen mest en hebben ze nauwelijks (elektronische) apparaten. Het is voor hen een sport om met zo weinig mogelijk een fijn leven te hebben.

de voordelen

Paul en Ruurdtje leven zo groen dat ze aan het eind van het jaar zelfs stroom overhouden. Het bouwen van hun eigen huis had het voordeel dat ze zelf konden bepalen hoe het eruit ziet, dus de architectuur is uniek. Ze wonen met hun twee dochters in een wijk met aardehuizen en het is een onderlinge competitie geworden om zo minimalistisch mogelijk te leven, wat hun band met de buurt versterkt. Uiteindelijk doen ze dit voor de toekomst, zodat ze binnen hun kunnen er alles aan gedaan hebben om volgende generaties een fijne leefwereld te bieden.

de nadelen

Het bouwen van een aardehuis had veel voeten in de aarde. Er komt veel bureaucratie bij kijken, want bouwen met afvalmaterialen mag niet zomaar. Bij een minimalistische levensstijl hoort ook minder douchen, je behoefte doen op een hoopje zaagsel en constant werken aan je huis en tuin. Paul en Ruurdtje wennen eraan, maar het is niet de keuze van hun dochters. Soms moeten ze dan ook zwichten voor de druk van de buitenwereld en krijgen hun kinderen - net als hun klasgenoten - uiteindelijk toch dat niet zo groene mobieltje.

bekijk ook