Diogenes (15 februari 1995)

The Chicago Seven

Het verhaal van de nieuwe Netflix-film ‘The Trial of the Chicago 7’ is zo bijzonder dat je bijna niet gelooft dat het echt gebeurd is. Maar wij hebben het bewijs. In 1995 spraken de makers van het VPRO-programma Diogenes de echte hoofdrolspelers van de spraakmakende rechtszaak. En hun verhalen zijn misschien nog wel absurder dan de film.

Jaike Reitsema

De documentaire begint met een hard statement: ‘De Chicago 7 zijn dood of vergeten, en hun kinderen lopen rond in een Amerika dat in weinig nog lijkt op de maatschappij die hun ouders voor ogen hadden,’ zegt de voice-over. Maar is dat echt zo? Eén van die kinderen staat voor het gerechtsgebouw waar het voor zijn vader -Abbie Hoffman- allemaal gebeurde. Met zijn zwarte krullen en dikke wenkbrauwen lijkt hij sprekend op zijn vader. En wat de documentairemakers hier nog niet weten, is dat hij twee jaar na deze opname gearresteerd zou worden tijdens een protest, in Chicago.  

please come to Chicago

Abbie Hoffman, Jerry Rubin, Tom Hayden, David Dellinger, Rennie Davis, Bobby Seale, Lee Weiner en John Foines zaten uiteindelijk vijf maanden lang in de rechtszaak verwikkeld. Ze kenden elkaar niet allemaal, maar een gemeenschappelijke deler zorgde ervoor dat ze samen berecht werden: ze waren leiders in protesten tegen de Vietnamoorlog.

In 1968 was de Vietnamoorlog in volle gang en steeds meer jonge mannen werden opgeroepen om in dienstplicht te gaan. De oorlog koste Amerika jaarlijks ongeveer 25 miljoen dollar en in vijf jaar tijd sneuvelden er zo’n 47.000 Amerikaanse soldaten. Steeds meer mensen begonnen te protesteren tegen de oorlog, en vooral tegen president Lyndon B. Johnson, die de oorlog in stand hield.

Op 28 augustus 1968 stond er een protest gepland bij de Democratic National Congress in Chicago en alle mannen van The Chicago Seven waren daar met hun eigen groepen bij. De protesten gingen vier dagen en nachten door. Wat vreedzaam bedoeld was, eindigde in een gewelddadige confrontatie met de politie waarbij onder andere traangas en knuppels werden gebruikt. In vier dagen werden 668 demonstranten gearresteerd en 425 werden met verwondingen opgenomen in het ziekenhuis.

Een jaar later werden de – toen nog – Chicago Eight opgepakt voor 'het oversteken van staatsgrenzen met als doel een rel te veroorzaken'. Ze werden The Chicago Seven toen Bobby Seale halverwege de rechtszaak werd vrijgesproken.

the whole world is watching

De scène in The Trial of the Chicago Seven waarin Black Panther Party-leider Seale in de rechtszaal vastgebonden en de mond gesnoerd wordt, zal menig kijker bijgebleven zijn. Maar wat in de film een paar uur duurde, was in werkelijkheid veel langer. In de documentaire vertelt Seale ongeveer 25 jaar later hoe hij drie dagen lang vastgebonden was, terwijl de hele wereld toekeek.

Dat Seale vastgebonden moest worden, besloot rechter Julius Hoffman – geen familie van verdachte Abbie Hoffman. Het was vanaf het begin af aan duidelijk dat de rechter niks moest hebben van de verdachten en hun advocaat.  Zo dwong hij ze hun lange haar af te knippen, en riep hij maar liefst 175 keer minachting van de rechtbank uit (Abbie Hoffman kreeg acht berispingen voor lachen). Later werd rechter Hoffman officieel bevooroordeeld bevonden en werden die straffen die hij had uitgedeeld, teruggedraaid.

Abbie Hoffman en Jerry Rubin hadden de rechter pesten tot hun levenswerk gemaakt. Zo kwamen ze op een dag opdagen in toga, en droegen ze daar weer een politieuniform onder. Later legden ze ook de Vietcongvlag op tafel bij rechter Hoffman, stak Abbie Hoffman zijn middelvinger op terwijl hij de eed aflegde en zei hij dat de rechter 'Hitler beter gediend zou hebben'.

Het zorgde voor het nodige spektakel, maar de echte reden dat de rechtszaak zoveel aandacht kreeg, legt advocaat William Kunstler uit in de documentaire. 'Het was zo speciaal omdat de rechtszaak symbool stond voor wat er gebeurde in de VS. Je had acht mannen die elk een ander deel van de protestbeweging representeerden, en de overheid van Nixon die ze voor een lange tijd wilde opsluiten. Heel Amerika begreep dat dit de burgerrechtenbeweging versus de overheid was.'

Abbie Hoffman

toentertijd 31 jaar, mede-oprichter van de Youth International Party (the Yippies)

De Yippies stonden erom bekend met humor en theater politieke kwesties aan te kaarten. Zo nomineerden ze een varken om het op te nemen tegen president Nixon. Ze waren onder andere tegen de oorlog, tegen racisme en voor het legaliseren van marijuana.

Na de rechtszaak schreef Hoffman Steal This Book, een gids om de overheid te bestrijden. Er staat onder andere in hoe je een drugstest verslaat en hoe je een commune opricht. Niet veel later, in 1973, werd Hoffman opgepakt voor het verkopen van cocaïne. Hij vluchtte en dook onder, waarvoor hij zelfs plastische chirurgie onderging en zijn familie achterliet. In 1980 gaf hij zichzelf toch aan en ging hij naar de gevangenis voor drie maanden.

In 1989 pleegde Hoffman zelfmoord door een overdosis pillen te nemen (al beweert Dave Dellinger in de documentaire dat Hoffman is omgebracht). Hij leed al jaren aan een bipolaire depressie. Na zijn dood verklaarde Tom Hayden aan The New York Times dat Hoffman het moeilijk had met het feit dat alles waar ze voor hadden gevochten in de jaren zestig, over leek te zijn.

Jerry Rubin

toentertijd 30 jaar, mede-oprichter van the Youth International Party (the Yippies)

Jerry Rubins politieke interesse begon tijdens zijn studententijd. Hij deed zelfs een gooi naar het burgemeesterschap in Berkeley met anti-Vietnam, pro-marijuana en pro-black power-standpunten en kreeg twintig procent van de stemmen.

Na de rechtszaak nam zijn leven een heel andere wending. Hij ging werken op Wall Street en werd rijk met een investering in Apple. In een interview met The Washington Post zegt hij: ‘In de jaren tachtig is geld het nieuwe lange haar.’ Hoffman vond het erg dat Rubin ‘zichzelf had overgegeven aan het kapitalisme’. Ze gingen de discussie met elkaar aan in een reeks debatten die de naam Yippy vs. Yuppy kreeg.

Rubin zette allerlei plekken op waar jonge ondernemers en zakenmensen elkaar konden ontmoeten en ideeën konden uitwisselen. In 1991 verhuisde hij met zijn familie naar Los Angeles. Drie jaar later werd hij voor zijn appartement aangereden door een motor, hij overleed in het ziekenhuis. 

Bobby Seale

toentertijd: 31 jaar, mede-oprichter van de Black Panther Party

Er was weinig bewijsmateriaal tegen Seale, omdat hij niet had meegedaan aan het voorbereiden van het protest. Tijdens de rechtszaak mocht hij zichzelf niet verdedigen van de rechter, terwijl dat volgens de grondwet een recht is. Rechter Hoffman besloot hem van de zaak te seponeren, maar wel met vier jaar gevangenisstraf voor zestien keer minachting van de rechter.

Na de rechtszaak probeerde Seale burgermeester te worden in Oakland, maar eindigde als tweede. Hij schreef een boek: A Lonely Rage: The Autobiography of Bobby Seale en bezocht hogescholen om te vertellen over zijn tijd als Black Panther. Nu, op 83-jarige leeftijd zet hij zich in voor Black Lives Matter. 'You cannot fight racism with racism. You have to fight it with solidarity,' zei hij dit jaar in een interview met de Washington Post.

William Kunstler

Toentertijd: 50 jaar, advocaat

In de documentaire vertelt Kunstler hoe hij door de Chicago Seven-rechtszaak vertrouwen verloor in de overheid. Uit protest liet hij zijn haar groeien en hij kreeg zelfs vier jaar gevangenisstraf opgelegd van rechter Hoffman, voor 'minachting van de rechter'. Dit werd later teruggedraaid. 

Kunstler ging door als advocaat en burgerrechtenactivist en verdedigde nog een aantal spraakmakende figuren, waaronder aan aantal maffiosi. Vlak na het opnemen van de documentaire, in 1995, overleed hij op 76-jarige leeftijd aan hartfalen. 

Tom Hayden

Toentertijd: 28 jaar, mede-oprichter van Students for a Democratic Society

In zijn studententijd zette Hayden de Students for a Democratic Society (SDS) op, een links-activistische actiegroep. Ze verzetten zicht tegen de Vietnam Oorlog met petities, betogen en teach ins. Na de rechtszaak ontmoette Hayden actrice Jane Fonda, die zich ook inzette als activist. Niet lang daarna trouwden ze en kregen ze een kind. Hayden ging in de politiek en schreef boeken over politieke thema’s, waaronder de oorlog in Vietnam en Irak. Tot zijn dood in 2016 was hij senator in California.  

Rennie Davis

Toentertijd: 27 jaar, mede-oprichter van de Students for a Democratic Society

Davis was een belangrijke organisator van de demonstratie en liep daar een hersenschudding op nadat hij was geslagen door politie. Na de rechtszaak sloot Davis zich aan als volgeling van Guru Maharaj Ji en diens religieuze stroming, The Divine Light MissionHij werd spreker en woordvoerder van de beweging. Ook Davis keerde in 1996 terug naar de Democratische Conventie in Chicago om te spreken, samen met oude vriend Tom Hayden.

Lee Weiner

Toentertijd: 29 jaar, onderwijsassistent en promovendus

Weiner was onderweg om professor te worden. Dat hij aangeklaagd werd kwam voor iedereen als een verrassing, ook voor hemzelf. Na de rechtszaak ging hij alsnog lesgeven op een universiteit, maar werd ontslagen nadat hij had gegrapt over het opzetten van een communistische partij. Hij bleef zich inzetten voor goede doelen en schreef later de memoir Conspiracy to Riot: The Life and Times of One of the Chicago 7.

John Froines

Toentertijd: 29 jaar, chemicus

Froines was docent scheikunde aan het Goddard College in Vermont. Hij en Lee Weiner waren de enige twee die door de jury helemaal werden vrijgesproken. Later werd hij benoemd tot directeur van het Occupational Health Center van universiteit UCLA.  Froines is nu 82 jaar.

David Dellinger

Toentertijd: 53 jaar, pacifistische activist

Dellinger was de oudste van het stel en had al veel ervaring met activisme als radicale pacifist. Hij was voor geweldloze sociale verandering. Hij had geweigerd om mee te vechten in de Tweede Wereldoorlog uit morele bezwaren, en had daarvoor vastgezeten. Na de rechtszaak bleef hij actief als activist. In 1996 ging hij naar de eerste Democratische Conventie in Chicago sinds 1968 om daar te demonstreren. Hij werd samen met acht anderen gearresteerd, waaronder de zoon van Abbie Hoffman. Hij overleed in 2004 op 88-jarige leeftijd.

het nieuwe 1968

Toen deze documentaire van Diogenes 25 jaar geleden gedraaid werd, was Newt Gingrich net gekozen als voorzitter van het Huis van Afgevaardigden. Gingrich is een conservatieve republikein met een enorme hekel aan het gedachtegoed van de jaren 60. Dat er mensen in het Witte Huis werken die weleens drugs hebben gebruikt vond hij een schande, en de zogenaamde ‘tegencultuur' was volgens hem schuldig aan de meeste ellende in Amerika.

Tom Hayden zei hierover: ‘Hoewel Gingrich zo expliciet zegt dat hij tegen de tegencultuur is, denk ik niet dat mensen weer de straat op zullen gaan zoals in de sixties. Het draagvlak voor progressieve politiek is beschadigd.’ Maar als Tom Hayden nu nog had geleefd, had hij iets heel anders gezien.

Want in 2020 gaan mensen weer massaal de straat op. Black Lives Matter, vrouwenmarsen, #MeToo, anti-abortus, pro-abortus, het klimaat en noem maar op. Veel van de onderwerpen waar The Chicago Seven voor stonden staan nu weer in het middelpunt van de belangstelling. Misschien gaat het jaar 2020 wel de geschiedenisboeken in als net zo’n protestjaar als 1968.

meer weten over de activisten van nu?