De Correspondent organiseert voor de tweede keer op rij een kunsttalkshow zonder bewijsdrang: Artfest. De camera's van de VPRO waren erbij, bekijk de video's hieronder.

Een kille beschouwing van een executie, extreme beelden op het internet en een schilderij over kindermisbruik. Artfest gaat ditmaal over ophef. De kunstgeschiedenis zit er vol mee. En kunst die ophef veroorzaakt leert ons veel over de wereld.

In deze editie van Artfest, georganiseerd door De Correspondent, geven correspondenten Ernst-Jan Pfauth en Marian Cousijn het woord aan voormalig museumdirecteur en Hoogleraar Kunst & Samenleving Henk van Os, museumdirecteur Ann Demeester en kunstenaar Ronald Ophuis.

Artfest - De ophefeditie: intro

Waarom mensen die een halfnaakte man aan de muur hebben hangen geen perverselingen zijn.

Marian Cousijn, correspondent actuele beeldende kunst, introduceert Ernst-Jan Pfauth in het thema ophef dat centraal staat in deze editie van Artfest. In veel gevallen bepaalt de context of een kunstwerk ophef veroorzaakt of niet.

Henk van Os over heftige schilderijen

Waarom een buitengewoon normaal schilderij ophef veroorzaakt.

Voormalig directeur van het Rijksmuseum en Hoogleraar Kunst & Samenleving Henk van Os introduceert ophef in de kunst en illustreert dat aan de hand van vier kunstwerken.

 

Ann Demeester over professionele verliefdheid

Ann Demeester, Directeur van het Frans Halsmuseum en De Hallen Haarlem, is verliefd op Bjarne Melgaard. Niet erotisch, maar professioneel.

Bjarne Melgaard is een controversiële Noorse kunstenaar. Taboes die Melgaard in zijn werk opzoekt zijn pedofilie, sm, automutilatie, duivelsaanbidding, racisme, verslaving en aids.

Ronald Ophuis over pijnlijke taferelen

Hoe een schilderij pijn kan doen.

Genocide, groepsverkrachtingen, concentratiekampen, kindsoldaten, zelfmoord, miskramen: R​onald Ophuis​ schildert pijnlijke taferelen waar je eigenlijk niet mee geconfronteerd wilt worden. Wat zijn werk vooral controversieel maakt, is dat het de kijker geen eenduidig oordeel over de daders presenteert. Je voelt je haast schuldig wanneer je ernaar kijkt.

Ronald Ophuis schildert om pijn te verwerken en om pijn te kunnen voelen.

Artfest - De Ophefeditie: Quiz

Is het kunstwerk echt of nep?

Marian Cousijn over Artfest in de Correspondent

Artfest - De Natuureditie

De eerste editie van Artfest ging over natuurlijke kunst en kunstige natuur. Met museumdirecteur Ann Demeester, Artishoogleraar Erik de Jong, kunstenaar Semâ Bekirovic en kunstenaar Koen Vanmechelen.