Is het je droom een korte film te maken? Heb je een beetje, maar nog niet heel veel ervaring, en wil jij je stem als documentairemaker verder ontwikkelen? Als je een idee hebt voor een documentaire van 10-15 minuten in het thema Ongeschreven Regels dan is dit je kans! En je hoeft er geen producent bij te zoeken of een fonds aan te schrijven. Stuur voor woensdag 29 november 2023, 23.59 uur, je plan in voor de derde editie van Ongeschreven regels.

over de serie Ongeschreven regelsĀ 

Ongeschreven regels is een serie korte documentaires (10-15 minuten) over ongeschreven regels, verteld en gemaakt door nieuw documentairetalent i.s.m. VPRO.  

Met deze serie willen we nieuwe regisseurs vlieguren laten maken en ze helpen hun plan en eigenheid als maker verder te ontwikkelen. Zie het als een stap tussen een opleiding of eerste film als autodidact en een eerste fondsaanvraag.

Negen nieuwe makers zijn je al voorgegaan: in 2022 gingen de eerste vier Ongeschreven Regels in première op het Nederlands Film Festival. En de serie van vijf documentaires uit 2023 wordt vertoond in samenwerking met IDFA in het nieuwe Vondelparkpaviljoen. Daarnaast worden de Ongeschreven Regels uitgezonden op NPO2. De eerdere documentaires kun je hier bekijken (Niet als voorbeeld van hoe het moet, maar om te zien wat andere makers met deze oproep hebben gedaan).

Voor de serie van 2024 zijn we op zoek naar vijf nieuwe regisseurs met originele plannen. 

kaders

 • We zoeken originele documentaire-plannen die raken aan het thema ongeschreven regels. We hebben extra veel oog en waardering voor makers met een sterk filmisch idee, een eigen blik en een verhouding tot de werkelijkheid die ons verontrust, ongemakkelijk maakt of de status quo overhoop gooit. 
 • Lengte: 10-15 minuten 
 • Als je je plan indient, heb je al enige research gedaan om de haalbaarheid van je plan te toetsen.
 • Er is een vast budget beschikbaar per documentaire. Dit is gebaseerd op 4 dagen research, 3 draaidagen met een camerapersoon en geluidspersoon, 8 montagedagen met een editor en 1 dag postproductie. De geselecteerde filmmakers krijgen een vaste fee gebaseerd op een marktconform dagtarief voor (beginnende) makers. Dit bedrag is voor alle makers hetzelfde en daar kan niet in geschoven worden. Met de andere posten kunnen we afhankelijk van je plan schuiven om het passend te maken voor jouw film. Met de andere posten kunnen we afhankelijk van het plan wél schuiven. 
 • Extra financiering is niet mogelijk. 

aanmelding

Je meldt je aan met een plan of een video. Wat jij fijner vindt. De deadline daarvoor is woensdag 29 november 2023, 23:59 uur. Een link naar je video óf een PDF van je plan kun je sturen naar ongeschrevenregels@vpro.nl. Je ontvangt een bevestiging als je aanmelding compleet bij ons binnen is. Het gaat erom dat we een idee krijgen van jouw plan en dat we vooral ook jou als maker leren kennen. Dus wees lekker jezelf. Doe/maak/schrijf niet iets wat geforceerd voelt, maar juist iets wat bij jou past en jou als maker/persoon representeert.

Je PDF is maximaal 3 A4tjes tekst (exclusief eventueel voorblad). Je mag je plan vormgeven en/of beeld toevoegen. Maar dat is geen vereiste. Als je veel beelden toe wil voegen, kun je daar extra A4tjes met alleen beeld voor toevoegen.
Je video is maximaal 6 minuten lang en goed verstaanbaar.
In je plan of video behandel je de onderstaande 12 punten.

 1. (Werk)titel van je documentaire. 
 2. Logline. De documentaire in maximaal twee zinnen die nieuwsgierig maken.  
 3. Beschrijf het verhaal dat je voor ogen hebt. Waar gaat je film over?
 4. Beschrijf de filmische middelen die je wil gaan inzetten om dat verhaal te vertellen. Hoe ga je jouw verhaal in beeld brengen?
 5. Beschrijf de onderliggende betekenis van deze film. Je film gaat bijvoorbeeld over een meisje met drugsverslaving. Maar het onderliggende thema is wellicht je niet gezien voelen of eenzaamheid.
 6. Beschrijf het personage/de personages die je voor ogen hebt. Willen zij meedoen? Welke toestemmingen heb je al binnen? 
 7. Beschrijf welke research je al hebt gedaan en wat je nog verder wil gaan researchen.  
 8. Waarom moet deze documentaire gemaakt worden en waarom door jou? 
 9. Maak inzichtelijk dat jouw plan haalbaar is binnen het aantal dagen (research, draaien, montage) dat er is (zie ‘Kaders’)
 10. Met welke crewleden wil je graag samenwerken? (niet verplicht)
 11. Wat zijn je inspiratiebronnen voor deze korte film? Dit kan van alles zijn, foto’s, andere documentaires, fictiefilms, boeken, schilderijen, gifjes, ect
 12. Maximaal twee linkjes naar eerder werk (eventueel met wachtwoord) en een beschrijving wat je eventueel wel en niet goed gelukt vindt aan dat werk en hoe het werk wel of niet bij jou past als maker. 
   
 • Per regisseur/maker mag er één plan worden ingediend.  
 • Het traject is bedoeld voor nieuwe makers aan de start van hun carrière die hun makerschap en eigenheid verder willen ontwikkelen. 
 • Je hebt tenminste één korte film geregisseerd. Bijvoorbeeld tijdens een opleiding of in eigen beheer. 
 • Je hebt niet eerder financiering voor een van je projecten ontvangen van NPO-fonds, CoBO of Filmfonds. 
 • Je hebt nog niet deelgenomen aan Teledoc Campus. 
 • Je plan is geen afstudeerfilm en geen onderdeel van een opleiding. 
 • Je dient in als regisseur zonder producent.   

selectie

De selectie vindt plaats op basis van het ingediende plan/je video, haalbaarheid, eerder werk en – na een voorselectie – een kennismakingsgesprek.

begeleiding

De geselecteerde films worden in samenwerking met de VPRO gemaakt. Een producer en eindredacteur van VPRO Documentaires zullen onderdeel zijn van het team en je inhoudelijk en productioneel ondersteunen en van feedback voorzien. Samen bekijken we wat jij en je plan nodig hebben om tot een originele korte documentaire te komen. 

data

– Deadline voor indiening:
woensdag 29 november, 23:59 uur 
– Voorselectie en kennismakingsgesprekken:
29 november – 18 december 2023
– Bekendmaking definitieve selectie:
donderdag 21 december 2023
– Kick-off:
dinsdag 9 januari 2024
– Finetunen filmplan / aanvullende research:
globaal januari / februari 2024
– Draaien:
globaal maart / april / mei 2024
– Picture-lock:
31 mei 2024
– Uitzending:
najaar 2024

contact

Heb je een vraag? Stuur een mail naar ongeschrevenregels@vpro.nl.