Wil jij je stem als documentairemaker verder ontwikkelen? En heb je een origineel idee voor een documentaire van 10-15 minuten in het thema Ongeschreven regels? Stuur dan voor 29 november 2022, 12.00 uur, je plan in voor de tweede editie van Ongeschreven regels.

over de serie Ongeschreven regels 

Ongeschreven regels is een reeks korte documentaires (10-15 minuten) over ongeschreven regels, verteld en gemaakt door nieuw documentairetalent i.s.m. VPRO.  

Met Ongeschreven regels willen we nieuwe talenten vlieguren laten maken als regisseur en ze helpen hun stem als documentairemaker verder te ontwikkelen. Zie het als een extra stap tussen een opleiding of eerste documentaire als autodidact en een eerste fondsaanvraag of Teledoc Campus.  

De eerste vier Ongeschreven regels die in 2022 zijn gemaakt gaan in première op het Nederlands Film Festival 2022 en worden uitgezonden op NPO2. Voor de serie van 2023 zijn we op zoek naar vijf nieuwe documentairetalenten met originele plannen. 

kaders

 • We zoeken originele documentaire-plannen die raken aan het thema ongeschreven regels. We hebben extra veel oog en waardering voor makers met een sterk filmisch idee, bijzondere blik en een verhouding tot de werkelijkheid die ons verontrust, ongemakkelijk maakt of de status quo overhoop gooit. 
 • Lengte: 10-15 minuten 
 • Je hebt al enige research verricht om de haalbaarheid van je plan te toetsen. 
 • Er is een vast budget beschikbaar per documentaire. Dit is gebaseerd op enkele dagen extra research, 3 draaidagen met een camerapersoon en geluidspersoon, 7 montagedagen met een editor en 1 dag postproductie. De geselecteerde filmmakers krijgen een vaste fee gebaseerd op een marktconform dagtarief voor (beginnende) makers. Dit bedrag is voor alle makers hetzelfde en daar kan niet in geschoven worden. Met de andere posten kunnen we afhankelijk van het plan wél schuiven. 
 • Extra financiering is niet mogelijk. 

 

aanmelding

Je meldt je aan met een plan. De deadline daarvoor is dinsdag 29 november 2022, 12.00 uur. Een PDF van je plan kun je sturen naar ongeschrevenregels@vpro.nl. Je ontvangt een bevestiging als je plan compleet bij ons binnen is. 

Je plan is maximaal 3 A4tjes (exclusief eventueel voorblad) en daarin behandel je de onderstaande 11 punten. Je mag je plan vormgeven en/of beeld toevoegen. Maar dat is geen vereiste. 

 1. (Werk)titel van je documentaire. 
 2. Logline. De documentaire in maximaal twee zinnen. 
 3. Beschrijf het verhaal dat je voor ogen hebt. 
 4. Beschrijf de filmische middelen die je wil gaan inzetten om dat verhaal te vertellen. 
 5. Beschrijf de onderliggende betekenis van deze film. 
 6. Beschrijf het personage/de personages die je voor ogen hebt. Welke toestemmingen heb je al binnen? 
 7. Beschrijf welke research je al hebt gedaan en wat je nog verder wil gaan researchen.  
 8. Waarom moet deze documentaire gemaakt worden en waarom door jou? 
 9. Met welke crewleden wil je graag samenwerken? (niet verplicht) 
 10. Wat zijn je inspiratiebronnen voor deze korte film? 
 11. Maximaal twee linkjes naar eerder werk (eventueel met wachtwoord) en een beschrijving hoe dat in verhouding staat tot de film die je wil gaan maken. 
 • Per regisseur/maker mag er één plan worden ingediend.  
 • Het traject is bedoeld voor nieuwe makers aan de start van hun carrière die hun stem als documentairemaker verder willen ontwikkelen. 
 • Je hebt tenminste één korte documentaire geregisseerd. Bijvoorbeeld tijdens een opleiding of in eigen beheer. 
 • Je hebt niet eerder financiering voor een van je projecten ontvangen van NPO-fonds, CoBO of Filmfonds. 
 • Je hebt nog niet deelgenomen aan Teledoc Campus. 
 • Je plan is geen afstudeerfilm en geen onderdeel van een opleiding. 
 • Je dient in als regisseur zonder producent.   

selectie

De selectie vindt plaats op basis van het ingediende plan, haalbaarheid, eerder werk en – na een voorselectie – een kennismakingsgesprek.

begeleiding

De geselecteerde films worden in samenwerking met de VPRO gemaakt. Een producer en eindredacteur van VPRO Documentaires zullen onderdeel zijn van het team en je inhoudelijk en productioneel ondersteunen en van feedback voorzien. Samen bekijken we wat jij en je plan nodig hebben om tot een originele korte documentaire te komen. 

data

– Deadline voor indiening: dinsdag 29 november 2022 – 12.00 uur 
– Voorselectie en kennismakingsgesprekken: 29 november – 19 december 
– Bekendmaking definitieve selectie: donderdag 22 december 2022 
– Kick-off: woensdag 11 januari 2023 
– Picture-lock: 31 mei 2023
– Uitzending: najaar 2023 

contact

Heb je een vraag? Stuur een mail naar ongeschrevenregels@vpro.nl.