Ongeschreven regels toont vier korte documentaires van jonge makers die de ongeschreven regels in onze huidige maatschappij bevragen, omkeren of herschrijven.

De vier korte films in Ongeschreven regels zijn gebaseerd op persoonlijke vragen van de makers zelf. Hoe gedraag je je op verlaten, donkere plekken op straat? Voor wie is een coming-out eigenlijk bedoeld? Waarom schaam ik me voor mijn gehoorapparaat? Waarom durf ik me online niet uit te spreken? Een zoektocht van jong talent naar ongeschreven regels die misschien wel de prullenbak in kunnen.

Lees in de VPRO Gids interviews met de vier makers.

 

Coming in (14 min)

Regisseur Esmée van Loon bevraagt queer mensen over de ongeschreven regels rondom de coming-out. Wie heeft besloten dat uit de kast komen een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen, maar onnodig is voor hetero’s? In de film gaat ze op zoek naar antwoord op de vraag voor wie we eigenlijk uit de kast komen. Doe je dat voor jezelf of voor de mensen om je heen?

 

Niet zoals het hoort (11 min)

In gesprek met twee slechthorende vrouwen onderzoekt regisseur Roos Wijnen waar haar eigen schaamte voor haar gehoorapparaat vandaan komt. Want een gehoorapparaat, dat is voor oude mensen, toch? De vrouwen delen hun ervaringen met Roos. Ze vertellen waar zij denken dat die schaamte vandaan komt en hoe zij hun eigen weg daarin hebben gevonden. Maar langzaamaan beginnen ze zich af te vragen waarom zij degenen zijn die zich aan moeten passen.

Boeman (13 min)

Twee op de drie jonge vrouwen wordt wel eens lastiggevallen op straat. Achternagelopen worden voelt volgens onderzoek het meest bedreigend. Hoe ga je met dit gevoel om? En wat doe je, als je zelf 's avonds laat achter iemand aan loopt en merkt dat die persoon zich onveilig voelt door jou? Steek je de straat over? Ga je langzamer lopen? Zeg je iets? Of doe je niks? Wat zijn de ongeschreven regels van dat moment? Liv, Shalik, Rui, Thomas en Tijn delen hoe ze omgaan met hun angst en ongemak op verlaten, donkere plekken. Regie: Mo Jouhri.

Oh mijn Tweet (14 min)

Journalist en regisseur Bo Hanna worstelt met dogma's. Alhoewel hij als tiener met zijn orthodox-christelijke omgeving brak, heeft hij opnieuw het gevoel dat hij vast is komen te zitten in een bubbel. In twee intieme telefoongesprekken met vriendinnen wisselt hij van gedachten over zijn angst om zich online uit te spreken.

'Ongeschreven regels' is een VPRO-productie. De films zijn op maandag 26 september tijdens het Nederlands Film Festival in première gegaan.