Ongeschreven regels toont korte documentaires van jonge makers die de ongeschreven regels in onze huidige maatschappij bevragen, omkeren of herschrijven.

Ongeschreven regels 2023

In een nieuwe reeks van Ongeschreven regels bevragen vijf jonge makers in hun korte documentaires de ongeschreven regels van onze maatschappij. De films zijn ontstaan vanuit verwondering, of persoonlijke ervaringen die tegelijkertijd universeel zijn, zoals: hoe maak je een heel gevoelig onderwerp bespreekbaar? Wat gebeurt er als een individu zich overgeeft aan de groep? Kun je samen met je hond in therapie? 

woensdag 22 november vanaf 23.00 uur op NPO 2 en NPO Start

Ongeschreven regels: Beware of the Dog

Filmmaker Kee van der Meer en haar hond Lucky worstelen, ieder op hun eigen manier, met boosheid. Omdat ze in hun gedrag lijnrecht tegenover elkaar staan, gaan ze beiden op zoek naar een manier om dichter bij elkaar te komen.

13:07 min

Ongeschreven regels: Lot

Wanneer de ouders van filmmaker Gijs Wilbers besluiten het ouderlijk huis te verlaten om een kleiner appartement te betrekken, wordt het pijnlijk duidelijk dat er een grote roze olifant in de kamer is. Lukt het Gijs om het gesprek hierover aan te gaan?

15:56 min

Ongeschreven regels: Rode kaart

Bij de Jonkerboys, de enige voetbalclub voor tbs'ers in de KNVB-competitie, gaat het om meer dan alleen de winst. De wedstrijden binnen de muren van de kliniek zorgen voor een zeldzaam moment van contact met de buitenwereld. Op het veld zijn de tbs'ers even gewoon voetballers, totdat de realiteit van de kliniek weer aanklopt. Regie: Eva Oosterveld

12:07 min

Ongeschreven regels: Ik bel je terug

Regisseur Laura Iwuchukwu zoekt naar een manier om de mysterieuze dood van haar moeder twaalf jaar geleden te verwerken. Met hulp van homevideo’s en telefoongesprekken met familieleden in Nigeria probeert ze erachter te komen wie haar moeder was en wat er precies is gebeurd, maar de afstand maakt het moeilijk. Liggen de antwoorden op Laura’s vragen misschien dichterbij dan ze dacht?

14:57 min

Ongeschreven regels: Crowds

Een stakende schoonmaker, een klimaatactivist en een christelijke monnik zingen mee met collectieve protestliederen. Regisseur Job van Aken laat het gemeenschapsgevoel zien dat ontstaat door samen te zingen in de openbare ruimte. Wat gebeurt er als een individu zich overgeeft aan de groep?

10:31 min

Ongeschreven regels is een VPRO-productie. De documentaires Lot en Beware of the Dog zijn tijdens het Nederlands Film Festival in première gegaan. Crowds is in première gegaan tijdens DocDays 2023. Alle vijf de documentaires zijn in samenwerking met IDFA 27 oktober eenmalig te zien in het IDFA Vondelpaviljoen. LotIk bel je terug en Beware of the dog zijn geselecteerd voor Rotterdams Open Doek en worden daar vertoond op 14 november.

De vier korte films in Ongeschreven regels zijn gebaseerd op persoonlijke vragen van de makers zelf. Hoe gedraag je je op verlaten, donkere plekken op straat? Voor wie is een coming-out eigenlijk bedoeld? Waarom schaam ik me voor mijn gehoorapparaat? Waarom durf ik me online niet uit te spreken? Een zoektocht van jong talent naar ongeschreven regels die misschien wel de prullenbak in kunnen.

Lees in de VPRO Gids interviews met de vier makers.

 

Coming in (14 min)

Regisseur Esmée van Loon bevraagt queer mensen over de ongeschreven regels rondom de coming-out. Wie heeft besloten dat uit de kast komen een overgangsritueel is voor niet-heteroseksuele mensen, maar onnodig is voor hetero’s? In de film gaat ze op zoek naar antwoord op de vraag voor wie we eigenlijk uit de kast komen. Doe je dat voor jezelf of voor de mensen om je heen?

 

Niet zoals het hoort (11 min)

In gesprek met twee slechthorende vrouwen onderzoekt regisseur Roos Wijnen waar haar eigen schaamte voor haar gehoorapparaat vandaan komt. Want een gehoorapparaat, dat is voor oude mensen, toch? De vrouwen delen hun ervaringen met Roos. Ze vertellen waar zij denken dat die schaamte vandaan komt en hoe zij hun eigen weg daarin hebben gevonden. Maar langzaamaan beginnen ze zich af te vragen waarom zij degenen zijn die zich aan moeten passen.

Boeman (13 min)

Twee op de drie jonge vrouwen wordt wel eens lastiggevallen op straat. Achternagelopen worden voelt volgens onderzoek het meest bedreigend. Hoe ga je met dit gevoel om? En wat doe je, als je zelf 's avonds laat achter iemand aan loopt en merkt dat die persoon zich onveilig voelt door jou? Steek je de straat over? Ga je langzamer lopen? Zeg je iets? Of doe je niks? Wat zijn de ongeschreven regels van dat moment? Liv, Shalik, Rui, Thomas en Tijn delen hoe ze omgaan met hun angst en ongemak op verlaten, donkere plekken. Regie: Mo Jouhri.

Oh mijn Tweet (14 min)

Journalist en regisseur Bo Hanna worstelt met dogma's. Alhoewel hij als tiener met zijn orthodox-christelijke omgeving brak, heeft hij opnieuw het gevoel dat hij vast is komen te zitten in een bubbel. In twee intieme telefoongesprekken met vriendinnen wisselt hij van gedachten over zijn angst om zich online uit te spreken.

'Ongeschreven regels' is een VPRO-productie. De films zijn op maandag 26 september tijdens het Nederlands Film Festival in première gegaan.