Gomorra

Misdaadserie over het reilen en zeilen van de Camorra, de maffia in Napels, verteld vanuit het perspectief van de dertigjarige Ciro.

Gomorra
twaalfdelige serie, die begin 2016 elke donderdag van 22.35-23:35 uur te zien was op NPO 3 en ook zeven dagen online (tussen 22.00 en 06.00 uur).

Roberto Saviano is zijn leven nog altijd niet zeker. De Italiaanse onderzoeksjournalist infiltreerde jaren-lang bij de Napolitaanse maffia, schreef daar in 2006 een wereldwijde bestseller over en belandde direct op de Camorra’s dodenlijst. Na de (met een Cannes-juryprijs bekroonde) verfilming is er nu ook een serie gemaakt van Saviano’s Gomorra.

Verwacht daarin geen luxueuze familiediners, royale villa’s of dure maatpakken: Gomorra toont het rauwe leven in Napels’ getto Scampia, met zijn grauwe betonnen huizenblokken en schimmige steegjes. De serie legt de nadruk op de straatsoldaten, en doet daarmee meer denken aan een Italiaanse versie van The Wire dan aan maffiaklassiekers als The Godfather of The Sopranos.

In Gomorra volgen we Pietro Savastano en diens handlanger Ciro, die met lede ogen aanziet hoe zijn baas de levens van zijn mede-clanleden op het spel zet. Als Don Pietro in de gevangenis belandt doet Ciro een gooi naar de macht, met een bloederige bendeoorlog als gevolg. De maffiosi zien de wereld om zich heen intussen veranderen: elektronische sigaretten maken plaats voor sigaren, terwijl jonge gangsters meer geïnteresseerd zijn in hiphop en Facebook dan in oude Camorra-verhalen. De nieuwe generatie kent geen erecodes of loyaliteit meer – van een moord meer of minder kijkt niemand in Napels meer op. Dit plaatst het oude Napolitaanse gezegde ‘Vedi vedi Napoli e poi muori’– eerst Napoli zien, dan sterven – in een geheel ander daglicht.

Gomorra la serie was een grote hit op zender Sky Italia en werd aan meer dan vijftig landen verkocht. De opnames voor een vervolgreeks van deze bikkelharde misdaadserie zijn inmiddels in volle gang.

Regie: Francesca Comencini, Stefano Sollima en Claudio Cupellini.
Met: Marco d'Amore, Fortunato Cerlino, Salvatore Esposito, Walter Lippa, Fabio de Caro

advertentie