In aflevering vier van Grote vragen zie je Miranda Cheng, die diep de wiskunde induikt om dichter bij een theorie van alles te komen. Leer haar beter kennen op deze pagina.

In het hoofd van Miranda Cheng is het druk. Om de chaos in haar hoofd tot rust te brengen, is ze zich op het allerhoogste niveau bezig gaan houden met wiskunde. Waarbij ze er geen moeite mee heeft om in veel meer dimensies te denken dan je in het dagelijks leven ervaart.

Volgens Miranda moeten we allemaal veel meer van wiskunde gaan begrijpen, om bijvoorbeeld Kunstmatige Intelligentie het hoofd te kunnen bieden. Maar ook om in te zien dat de schoonheid van de natuur te verklaren is met wiskunde.

Haar specialiteit is een theorie die 'umbrale maneschijn' heet. Het is volstrekt onmogelijk die in één zin uit te leggen, maar het gaat erom de relatie te verklaren tussen twee wiskundige begrippen, de speciale functies en de eindige groepen. Niet meteen praktisch toepasbaar, zou je zeggen, maar het is misschien wel gelinkt aan de fundamenten van onze fysieke werkelijkheid.

carrière

Miranda Cheng (1979) is in Taipei geboren en getogen. Ze was ‘school drop out’ en maakte liever muziek met vrienden. Maar 18 jaar geleden heeft ze een bijzondere beslissing genomen door naar Nederland te verhuizen. Hier kreeg ze een buitengewone kans om Theoretische Natuurkunde te studeren onder begeleiding van Nobelprijswinnaar Gerard ‘t Hooft. Cheng promoveerde in 2008 op de snaartheorie en zwarte gaten aan de Universiteit van Amsterdam. Ze heeft inmiddels naam gemaakt binnen de wiskunde en is protegé van Erik Verlinde. Zij ontving zowel een ERC starting grant als een Vidi beurs om die in de context van snaartheorie verder uit te werken.

‘Wiskunde is als een soort meditatie. Je volgt de regels stap voor stap totdat je tot een conclusie komt.’

Miranda Cheng

Vier boekentips van Miranda Cheng

  • A Brief History Of Time - From the Big Bang to Black Holes - Stephen Hawking (1988, update in 1996)
    Eeuwige bestseller waarin de beroemde kosmoloog de fundamenten van ruimte en tijd bespreekt, zonder wiskundige formules. Voor Miranda Cheng was dit het boek dat haar ogen opende voor de wetenschap. In het Nederlands vertaald als Een korte geschiedenis van de tijd.
  • Finding Moonshine - Marcus du Sautoy (2008)
    Een vlot geschreven boek over de vierduizendjaar oude obsessie van mensen met symmetrie en de geheime taal van de natuur: wiskunde. In het Nederlands vertaald als Het symmetrie-monster.
  • The Elegant Universe: Superstrings, Hidden Dimensions, and the Quest for the Ultimate Theory - Brian Greene (1999, update in 2003)
    De titel zegt eigenlijk al genoeg: een boek over de zoektocht naar de Theorie van Alles. Geschreven door een vooraanstaand snaartheoreticus, maar wel twee decennia oud. Greene heeft sindsdien nog vier boeken geschreven. 
  • Prime numbers and the Riemann Hypothesis - Barry Mazur & William Stein (2016)
    Een diepe duik in de wereld van de priemgetallen, niet voor iedereen tot het einde te volgen, maar de geniale lezer die uiteindelijk de Riemann-hypothese doorgrondt, hoeft hem daarna alleen nog even te bewijzen om een miljoen dollar op te strijken.