Het ongelofelijke verhaal van 'de sjoemeldokter' is complex en elke paar jaar komen er weer nieuwe onthullingen naar boven. Dit is wat we nu weten.

⪻ 1927 ⪼

Jan Karbaat wordt op 18 september geboren in Rijswijk en is de oudste van zes kinderen.

⪻ 1958 ⪼

Karbaat vertrekt na een opleiding tot arts met zijn vrouw en zoon naar Suriname. Daar wordt hij directeur van het Militair Hospitaal in Paramaribo. Hier krijgt hij voor het eerst te maken met vrouwen die hem advies vroegen over spermadonoren. Hij voert zijn eerste inseminaties uit met het sperma van een verpleegkundige die op zijn afdeling werkt.

⪻ 1963 ⪼

Karbaat en zijn gezin, inmiddels twee kinderen rijker, keren terug naar Nederland.

⪻ 1964 ⪼

Jan Karbaat promoveert op sociaal-geneeskundige beschouwingen over de personeelsleden van de troepenmacht in Suriname en hun gezinnen.

⪻ 1965 ⪼

Jan Karbaat wordt medisch directeur in het Zuiderziekenhuis in Rotterdam. Daar start hij een eigen spermakliniek waar hij honderden vrouwen insemineert. Een paar jaar later strandt zijn huwelijk en trouwt hij met een nieuwe vrouw. Ze krijgen drie kinderen en adopteren een Surinaams meisje.

⪻ 1973 ⪼

Karbaat koopt het inmiddels bekende landhuis in Bijdorp.

⪻ 1979 ⪼

Door een conflict neemt Jan Karbaat ontslag bij het Zuiderziekenhuis.

⪻ 1980 ⪼

Jan Karbaat opent op zijn erf Medisch Centrum Bijdorp. Dat zou uitgroeien tot de grootste spermakliniek van Nederland met vijftien zelfstandige artsen. Karbaat krijgt dit jaar ook twee buitenechtelijke kinderen, waarvan één met een medewerker in het Medisch Centrum en één met zijn toekomstige vrouw.

⪻ 1984 ⪼

Karbaat opent Medisch Centrum De Dem in Hoensbroek. Jan Karbaat heeft de leiding over alle aspecten: van werving tot intakegesprekken tot de behandeling. Dat zorgt voor controverse bij de gynaecologen, want hij is de enige arts die andere klinieken de mogelijkheid biedt zelf vrouwen te insemineren.

⪻ 1986 ⪼

In Bijdorp start Karbaat met het invriezen van donorzaad. Hij is hiermee een van de pioniers in Nederland. In Amerika was het eerste kind dat is ontstaan uit ingevroren donorzaad al in 1953 geboren. Desondanks werd dit pas tien jaar later bekend gemaakt omdat een kind krijgen van het sperma van iemand anders dan je echtgenoot een groot taboe was.

⪻ 1995 ⪼

De aflevering 'Zwart zaad' wordt uitgezonden als onderdeel van de documentairereeks Vreemd land. Verschillende historische fragmenten uit deze documentaire zijn gebruikt in Het zaad van Karbaat. Karbaat meldt in deze aflevering dat via zijn spermabank 40 duizend kinderen zijn verwekt.

⪻ 2004 ⪼

Op 1 april verbiedt een nieuwe wet anonieme donoren. Slechts 4 van de 165 donoren in Bijdorp stemden in met registratie. Meldingen dat er na 2004 nog steeds anonieme donoren werden gebruikt of donorgegevens werden vervalst hebben nooit geleid tot een vervolging door gebrek aan bewijs.

⪻ 2009 ⪼

Op 1 januari wordt Bijdorp gesloten omdat de kliniek niet voldoet aan de eisen voor een Wet veiligheid kwaliteit lichaamsmateriaal-erkenning. Desondanks is in zeker vier klinieken nog steeds sperma uit Bijdorp gebruikt. Bij de sluiting heeft Karbaat 100.000 porties moeten vernietigen. Dat had volgens hem een waarde van 10 miljoen euro.

⪻ 2010 ⪼

Overheidsorganisatie Fiom opent een dna-bank waarmee kinderen van anonieme donoren op zoek kunnen naar verwanten. De eerste onwaarheden van Karbaat komen boven tafel, zoals dat aan moeders was verteld dat ze twee keer geïnsemineerd waren met zaad van dezelfde donor, maar de kinderen halfbroers en -zussen blijken te zijn. Ook bevatten donorpaspoorten valse informatie over uiterlijk en beroep van de donorvader.

⪻ 2011 ⪼

In januari gaat Jan Karbaat in gesprek met Moniek Wassenaar. Zij vermoedt dat ze zijn dochter is naar aanleiding van een anonieme tip op Facebook waarin staat: ‘Je lijkt behoorlijk op de dokter’. Dat bericht bleek na wat online speurwerk van een dochter van Jan Karbaat te zijn. Karbaat geeft in het gesprek toe dat hij wel eens zijn eigen zaad heeft gebruikt.

⪻ 2015 ⪼

Twee onderzoekers in opdracht van de minister rapporteren dat de administratie van MC Bijdorp amateuristisch, nalatig en onvolledig is.

⪻ 2016 ⪼

Karbaat ontkent dat hij zijn eigen sperma heeft ingezet voor vruchtbaarheidsbehandelingen, omdat zijn prostaat lang geleden is verwijderd en hij dus überhaupt geen sperma kan doneren.

⪻ 2017 ⪼

Jan Karbaat overlijdt op 11 april. Toevalligerwijs verschijnt die dag ook het boek Alle kinderen van Louis waarin journalist Kamil Bałuk het verhaal vertelt van de Nederlands-Surinaamse Louis met het syndroom van Asperger die via de spermabank van Karbaat zo’n tweehonderd kinderen verwekte.

Een aantal donorkinderen hebben een civiele procedure aangespannen om te bewijzen dat Karbaat hun biologische vader is. Op 12 mei vindt de zitting plaats. Jan Karbaat wilde nooit zijn dna afstaan, maar nu hij is overleden kan er wel getest worden op gelijkenis van genetisch materiaal uit onder andere zijn tandenborstel, steunkousen en scheergerei - mits zijn vrouw daar toestemming voor geeft. De rechtbank beslist dat de kinderen recht hebben op een dna-test en negentien donorkinderen in de Fiom-databank blijken verwant te zijn aan Karbaats dna.

⪻ 2018 ⪼

Miriam Guttman maakt de afstudeerfilm Het zaad van Karbaat. De film won verscheidene internationale prijzen, waaronder Best Student Documentary op het gerenommeerde Palm Springs International Film Festival, de Jury Award op het National Film Festival For Talented Youth en de VPRO-documentaireprijs. De film werd ook gekozen voor de Vimeo Staff Picks.

Op 20 november vond een zitting plaats waarbij rechters aan de partijen aanvullende vragen stelden. Mevrouw Karbaat was hier ook aanwezig.

⪻ 2019 ⪼

Op 12 april maakt Defence for Children bekend dat uit dna-onderzoekt blijkt dat Jan Karbaat als vruchtbaarheidsarts 49 kinderen heimelijk met zijn eigen sperma heeft verwerkt. 

⪻ 2020 ⪼

Op 20 november meldt advocaat Tim Bueters de laatste stand: Jan Karbaat is vader van 67 donorkinderen. In de lopende rechtszaak wordt besproken of de kinderen ook recht hebben op het geld dat Karbaat heeft verdiend met zijn praktijken.

⪻ 2021 ⪼

Op 4 maart spreekt de rechter uit dat van de 49 donorkinderen die zich gemeld hebben om een schadeclaim het merendeel van de zaken te oud zijn. Bij dertig eisers is het langer dan twintig jaar geleden gebeurt. De overige negentien maken nog wel een kans, maar moeten per individueel geval duidelijk maken wat de schade is.

⪻ 2021 ⪼

De driedelige documentaire Het zaad van Karbaat van Miriam Guttman verschijnt. Te zien op NPO 2 op maandag 1, 8 en 15 maart om 20.30 uur.