Heel Nederland stond te trappelen om na de Hongaarse opstand van 1956 een vluchteling uit het door de Sovjet-Unie zo bruut onderdrukte land op te nemen. Ook in het ouderlijk huis van Geert Mak nestelde zich een Hongaars echtpaar met wat koffers op zolder. Het zou er maanden naar goulash ruiken.

Het was het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Chroestjov had kort tevoren in een rede erkend dat er onder Stalin 'massamoorden' hadden plaatsgevonden. Hij sprak van een 'terreurbewind'. Het was een grote schok voor de gelovigen in heel Oost-Europa: de Grote Leider bleek een meedogenloze tiran.

In Polen en Hongarije kwamen de burgers in opstand. In Budapest liep een vreedzame demonstratie uit op een heuse volksopstand. In het stadje Mosonmagyarovar schoot het leger op de demonstranten, waarna in hevige straatgevechten een aantal van de schutters door de bevolking werd gelynchd.

Op 4 november 1956 sloegen Russische tanks de opstand hardhandig neer. Sindsdien regeerde in Mosonmagyarovar de angst en ook na de val van het communisme zou het nooit meer zo worden als het was geweest.

media bij deze aflevering

In Europa Salon

Live vanuit studio Desmet met de In Europa Salon. Gasten praten over gebeurtenissen in het jaar dat vanavond centraal staat in de aflevering van In Europa. Afl. 25: 1956 Hongarije & Nederland. Met als gasten journalsit Henk Hofland; Lieve Joris, schrijfster van het boek 'De melancholieke revolutie', over de omwenteling in Hongarije in 1989 en Martin Mevius, verbonden aan de Leerstoelgroep Oost-Europese geschiedenis en Oost-Europakunde van de Universiteit van Amsterdam en auteur van o.a. de publicatie: 'Dit is niet de weg naar het Socialisme, maar de weg naar de catastrofe.' Het belang van ideologie in de beslissingen van het Kremlin over Hongarije, 1953-1956. Met de column van de journalist Henk Hofland, zelf als journalist aanwezig in Hongarije in 1956.