Het Zweedse Malmö, door de bekende brug verbonden met Kopenhagen, zit vol met Denen die een niet-Deense partner hebben. De Deense partner reist vaak noodgedwongen op en neer naar Denemarken, de niet-Deense partner probeert te integreren in Zweden, waar de toelatingseisen voor het staatsburgerschap veel soepeler zijn. De brug wordt daarom ook wel 'The Love Bridge' genoemd.

Wat gebeurt er als een Deen verliefd wordt op een niet-Deen?

Het gebeurde Jackie (links met bril), die verliefd werd op de Fillipijnse Jennifer (rechts met gouden jasje). Samen kregen ze in Denemarken een zoon: Ethan. Die heeft - net als zijn vader - de Deense nationaliteit. 

Jennifer en haar kinderen uit een eerder huwelijk kregen de Deense nationaliteit niet. Wel kregen ze een brief van de overheid: ze moesten Denemarken binnen elf dagen verlaten.

Ze weken noodgedwongen uit naar Malmö, omdat Zweden minder strikte immigratiewetten kent. Jackie en Ethan reizen dagelijks over de brug naar hun werk en school, terwijl de rest van de familie in Zweden blijft. Zo zijn er nog honderden Denen met niet-Deense partners, die door de nieuwe wetgeving gedwongen dagelijks heen en weer pendelen over de 16 km lange brug over de Sont.

Een deel van de migranten in Denemarken houdt er rekening mee dat hun situatie verder kan verslechteren. Voor dat geval hebben ze vaak een 'Plan B' achter de hand. Ze hebben bijvoorbeeld familie in andere Europese landen, of ze gaan zoals velen naar Malmö. 

De mannen van reclamebureau Gorilla hebben daarvoor een nieuwe campagne bedacht: 'Escape from Denmark'. Men neme een blonde pruik en blauwe contactlenzen, zodat men er Deens uitziet. En dan duim in de lucht en liften maar. 

De eerste test verloopt hoopvol. De collega met pruik heeft binnen enkele minuten een lift. Op naar Malmö, over de brug. 

PBS: Europe’s migration crisis may swing Sweden to the right

Reportage van de Amerikaanse publieke omroep (PBS) over de toenemende discussie over migratie naar Zweden in aanloop naar de verkiezingen in 2019. Zweden nam tijdens de vluchtelingencrisis de meeste immigranten op, maar sindsdien is het debat verhard. Nationalistische partijen winnen terrein, maar zijn bij de regeringsvorming buiten spel gezet. 

Bekijk op YouTube →