Witold Pilecki is zonder twijfel één van de grootste helden uit de Poolse geschiedenis. Zijn nabestaanden vinden het onverteerbaar dat hij nu voor allerlei dubieuze karretjes wordt gespannen.

Volgens Miłosz Lodowski heeft Polen bovengemiddeld veel helden voortgebracht. Miłosz was eerder succesvol als reclameman in Londen en zet zich tegenwoordig in om de 'goede geschiedenis van Polen' te promoten. Zijn meest recente project is het 'Ministerie van Helden', waarin hij op zoek gaat naar heldhaftige Polen uit de geschiedenis.

Kinderen worden aangespoord in hun eigen familie op zoek te gaan naar helden. Ook de familie van Miłosz heeft zich tijdens de oorlog verzet en Joden geholpen. Drie broers van zijn opa stierven in Auswitz en Mauthausen, een broer van zijn vader sneuvelde op het slagveld en een tante hielp een Joodse familie de oorlog door. Na de oorlog werden ze door de communisten niet als helden gezien, maar als vijanden. 

Miłosz wil dat die verstopte geschiedenis weer wordt gezien, niet alleen in Polen, maar in de hele wereld. Zijn belangrijkste idool is en blijft Witold Pilecki, vanwege zijn unieke rol in het streven naar Poolse onafhankelijkheid. Hij is blij dat dit verhaal aan de wereld kan worden verteld.

Witold Pilecki is zonder twijfel één van de grootste helden uit de Poolse geschiedenis. Als 19-jarige vecht hij in 1920 al tegen het Rode Leger, dat het net onafhankelijke Polen dreigt binnen te vallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog gaat hij naar Warschau en richt een verzetsgroep op. Iets later laat hij zich bewust opsluiten in Auschwitz om ook daar een verzetsgroep op te richten en informatie naar buiten te brengen. Hij brengt 947 dagen in het kamp door en zijn berichten bereiken Roosevelt en Churchill, maar er wordt nauwelijks iets mee gedaan.

Hij ontsnapt uit het kamp en doet in 1944 mee aan de opstand in Warschau, waarna hij in een Duits krijgsgevangenkamp in Beieren belandt. Na zijn bevrijding door Amerikanen gaat hij terug naar Polen, ditmaal om zich te verzetten tegen de overheersing door de Sovjets. Hij wordt opgepakt, gemarteld en in 1948 ter dood veroordeeld en geëxecuteerd.

Dat hun grootvader een heel bijzondere man was, weten de kinderen en kleinkinderen van Pilecki maar al te goed. Gedurende het tijdperk van de Sovjetunie werd zijn verhaal in de familie levend gehouden aan de keukentafel. Dat er nu breed aandacht is voor zijn geschiedenis is mooi, maar er zit een vervelende keerzijde aan.

Witold Pilecki is als grote Poolse held 'gekaapt' door conservatieve en zelfs rechtsextremistische partijen. In menig nationalistische demonstratie worden zijn portretten meegedragen. De familie vind het verschrikkelijk dat hij op deze manier voor allerlei karretjes wordt gespannen en denkt dat Witold zich zou omdraaien in zijn graf, als dat bestond.

Achterkleinzoon Krzysztof Kosior loopt langs een politiek protest in Warschau, waar ook weer de foto van zijn overgrootvader prijkt. Als hij informeert waarom dat gebeurt, wordt hem verzekerd dat de organisatie 'toestemming heeft van de familie'.