Een dik uur Ischa op de radio

Hanneke Groenteman

Anton de Goede in gesprek met journaliste Hanneke Groenteman (1939), programmamaker en presentator voor radio en televisie. Ze werkte vanaf 1975 bij de VARA-radio en maakte later een overstap naar de VPRO-televisie waar ze vanaf 1995 het kunstprogramma 'De Plantage' presenteerde en ook een seizoen 'Zomergasten'.

In haar VARA-radioperiode nodigde Groenteman voor de uitzending van 17 augustus 1987 Ischa Meijer uit voor het programma En dat op de maandagmorgen waarin zij wekelijks een uur lang met éen gast sprak.

Vandaar ditmaal geen interview ván Ischa Meijer, maar mét Ischa Meijer. Gespreksonderwerpen zijn onder meer zijn tot werkelijkheid geworden jongensdroom om zanger en danser te worden.

Verder komen diverse interviewers ter sprake onder wie Jan Lenferink ('intelligent en een beetje vulgair'), Sonja Barend ('schaamteloos door de domme vragen die ze stelt') en Koos Postema ('daar voel je je veilig bij'). Ook gaat het over Ischa’s geschreven Vrij Nederland-interviews, de theatervoorstelling Het Hemelbed die hij met Olga Zuiderhoek speelde en zijn vriendschap met choreograaf Hans van Manen. Ook een bespiegeling over innerlijke vrede (‘ 's avonds op m'n rode Vespa naar huis rijden').

over Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de podcast Een dik uur Ischa op de radio.

Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners, onder wie Ronit Palache, Ramsey Nasr, Wim Noordhoek, Jeroen Meijer, Karin Bloemen en Annet Mooij over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre, dat vervolgens integraal te horen is.