Een dik uur Ischa op de radio

Helmert Woudenberg

Anton de Goede in gesprek met acteur, regisseur Helmert Woudenberg (1945) die al in zijn jeugd met Ischa was bevriend. Helmerts grootvader was de NSB-leider Hendrik-Jan Woudenberg, zijn vader sneuvelde -nog voor Helmerts geboorte- als Untersturmführer in een Nederlandse Waffen-SS eenheid.

De Goede en Woudenberg luisteren samen naar Ischa’s interview uit 1988 met oom Dick Woudenberg (1928-2017),  een Nederlandse SS-er die na de Tweede Wereldoorlog als psychotherapeut en bestuurder kinderen van NSB'ers en van Holocaust-slachtoffers probeerde te helpen met het verwerken van trauma’s. Hij was verder leraar Duits, acteur en pedagoog.

over Een dik uur Ischa op de radio

2020 is het 25ste sterfjaar van Ischa Meijer, misschien wel Nederlands beste interviewer uit de geschiedenis. De VPRO gedenkt hem met de podcast Een dik uur Ischa op de radio.

Hierin praat Anton de Goede met vele Ischa-kenners, onder wie Ronit Palache, Ramsey Nasr, Wim Noordhoek, Jeroen Meijer, Karin Bloemen en Annet Mooij over hun favoriete interview uit Ischa’s rijke oeuvre, dat vervolgens integraal te horen is.