documentaire

Jonge Helden, de beuk erin!

In de documentaire Jonge Helden, de beuk erin! van Marten Leurdijk wordt al snel duidelijk waarom het jongerenprogramma uit de jaren tachtig zo'n succes was: het tomeloze enthousiasme van de olijke tweeling Daan (1965) en Willem Ekkel (1965-2002).

In de documentaire Jonge Helden, de beuk erin! komen de makers van het programma, vrienden en familie aan het woord over het ontstaan en het verloop van Jonge Helden. Afgewisseld met archiefbeelden geeft de documentaire een beeld van een voor die tijd uniek en baanbrekend jongerenprogramma.

Ik kwam erachter dat het een tweeling was. Met bravoure. Eeneiig. Goeie koppen. Er werd gezegd dat is wat hoor die twee. Dat moet je meemaken. Altijd feest. En die kregen een televisieprogramma. Zo jong als ze waren.

Matthijs van Nieuwkerk

Jonge Helden wordt tussen 1985 en 1988 uitgezonden door de VPRO. Elke zes weken zit een miljoen Nederlanders aan de buis gekluisterd om Daan en Willem Ekkel in actie te zien. Aan de hand van reportages, straatinterviews, muziekoptredens en sketches leiden de gebroeders Ekkel de kijkers door de jongerencultuur van Nederland.

Naast Jonge Helden, de beuk erin! heeft Leurdijk een lange documentaire gemaakt over Willem Ekkel: Jonge Held - Het leven én de dood van Willem Ekkel.

In deze documentaire is de bijzondere manier te zien waarop Willem Ekkel met zijn ziekte en naderende dood omging, iets dat voor zijn naaste omgeving heel troostend is geweest. Daan Ekkel heeft het nog steeds wel eens moeilijk met het verlies van zijn tweelingbroer, maar hij voelt hem ook vaak dichtbij, vooral als hij aan het beeldhouwen is.

Bekijk de trailer van Jonge Held - Het leven én de dood van Willem Ekkel op de website van Marten Leurdijk.

'Vaak zeiden geïnterviewden uit zichzelf: je moet die en die vragen. Als ik dan contact opnam was het altijd: ja, Willem, die heb ik in mijn hart gesloten.' Lees het hele interview met Marten Leurdijk hier.

Wie Willem zegt, zegt ook Daan, de tweeling met wie ik in de jaren zeventig op het dorpsschooltje aan de Kortenhoefsedijk zat. Daarna maakten zij achtereenvolgens de Achterhoek, Amsterdam én als Jonge Helden de Nederlandse televisie onveilig. Na talloze andere avonturen en activiteiten werd Willem ziek. Maar ook dat leverde weer een bijzonder verhaal op en nu dus een film, ruim veertien jaar na Willems overlijden. Hoewel dat al een tijd geleden is, blijken de verhalen aan levendigheid niets te hebben ingeboet!

Marten Leurdijk

Wat een geluk. Alle dertig afleveringen van Jonge Helden zijn online geplaatst en hier te bekijken!

En nog meer geluk! Want bijna alle afleveringen van het radioprogramma Ekkel Horizontaal staan nu ook online. 297 stuks om precies te zijn.

Het beste van Jonge Helden