In de zomerserie Knaldrang onderzoekt Tim den Besten na twee corona-rampjaren het belang van feesten. Want wat er op het eerste gezicht oeverloos plat uitziet, is voor een heleboel mensen van onschatbare waarde. In elke aflevering gaat Tim met iemand op stap voor wie feesten een cruciaal onderdeel is van hun bestaan.

aflevering 1: Max

Rammen, springen, een zestal kleddernatte oksels in je gezicht en een onbedoelde stomp in je maag – volgens Max Vet (23) een korte omschrijving van de hemel. Uitgaan, en dan vooral moshpitten op punkfeesten, is voor Max een heerlijke uitlaatklep: 'Het moet zo energiek mogelijk zijn, zodat ik daarna helemaal kapot ben.'

Die energie kon hij tijdens de pandemie niet kwijt, dus begon hij maar een band: The Covids. We volgen Max naar zijn lievelingsplek, Het Slachthuis in Haarlem, waar onder andere de band De Asbestboys optreedt.

 

aflevering 2: Zakiya

Tim gaat deze aflevering op pad met Zakiya Cairo (23), die altijd te vinden is op Kawina- en Afrobeatfeesten. 'R&B is leuk, maar Kawina tune en Afrobeat, dat doet iets met je lichaam en geest.' Op deze feesten is Zakiya even niet ‘the odd one out’, zoals in het dagelijks leven, maar kan ze helemaal zichzelf zijn.

Afrobeatfeesten zijn bovendien belangrijk voor de Surinaamse gemeenschap: om gelijkgestemden te ontmoeten, maar ook om een beetje van Suriname te geven aan de Nederlandse clubcultuur. Met Zakiya gaan we naar 'Afrolosjes x Gowtu' in de Melkweg.

 

aflevering 3: Suzanne

Suzanne Olsthoorn (38) en party zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Suzanne heeft lang gewacht met moeder worden – ze was doodsbang dat ze, met kind, de partybloemen niet meer buiten zou kunnen zetten, en dus een deel van zichzelf zou verliezen. Totdat haar moeder zei: 'Je hebt mensen die festivals en feestjes zien als een fase, om zichzelf te ontdekken, maar bij jou is het een levensstijl, fundamenteel voor jouw geluk.'

Suzanne feest, en probeert samen met haar partner 'kickass' ouders te zijn voor hun zoontje van drie. We volgen Suzanne en haar kleine op de festivalcamping De Lievelinge.

aflevering 4: Sophia

De Oekraïense Sophia Bulgakova (24) is audiovisueel kunstenaar. Ze groeide op in Kiev, verhuisde op haar zeventiende naar Londen en streek neer in Den Haag om te studeren aan de kunstacademie. Ze combineert haar kunst het liefst met de club, en experimenteert met kunstinstallaties van stroboscopen en audiovisuele projecties op clubavonden.

Sinds het Russische geweld in Oekraïne probeert Sophia troost te vinden in het nachtleven. 'Het is een soort therapie, het dansen, je lichaam gebruiken. Ik moet positieve ervaringen opdoen, en mezelf afleiden van het constante negatieve nieuws.'

Tim gaat langs bij Sophia op het FIBER Festival in Amsterdam waar ze haar kunst tentoonstelt en volgt haar naar een optreden van Animistic Beliefs met visuele kunstenaar Jeisson Drenth.

aflevering 5: Annebel

Alles veranderde voor Annebel (22) toen ze op haar achttiende stopte met haar weinig uitdagende opleiding en de wondermooie undergroundscene ontdekte. Ze vond daar precies wat ze nodig had: inspiratie, diepgang en waardevolle levenslessen.

Inmiddels is ze nachtburgemeester van Enschede en programmeur van de Spacebar, de eerste alternatieve club van haar stad. Tim gaat met Annebel een avondje meedogenloos raven. 

aflevering 6: Daan en Rayan

In coronatijd woonde Daan (19) nog bij diens ouders in een klein dorp. Daan had inmiddels het onderbuikgevoel dat die niet in het perfecte binaire genderplaatje pastte – en omdat een non-binair persoon zich nou niet per se oververtegenwoordigd voelt in kleine dorpen, werd dat een worsteling. Daan belandde in de crisisdienst.

Sinds Daan in Utrecht woont en samen met diens vriend Rayan en een heleboel andere queer kornuiten het nachtleven op stelten zet, voelt die zich als herboren. Tim gaat met Daan en Rayan (21) naar het grootste queer evenement van het jaar: de Pride in Amsterdam.

'Na twee jaar binnen zitten kunnen we eindelijk weer los. Ikzelf ga deze zomer naar vier festivals. Ik hoop dat ik de kerst haal!'

Tim den Besten

credits

Presentatie
Tim den Besten

Regie
Katinka de Maar, Kim Smeekes

Eindredactie
Assumpta Heidemeijer & Ruby Deelen 

Productie
Rens Mevissen 

Assistent Productie
Casper Boon, Jeffrey van Nijnatten, Kees Roelofsen

Research
Lisa Lotens, Maxime Miedema

 Camera
Leon Veenendaal, Eva van Weeghel, Bart van Heerwaarden, Bart Stoffels

Geluid
Gideon Bijlsma, Tim Marsman, Sophie van der Meer

Montage
Leon Veenendaal, Eva van Weeghel, Lisa Smeekes

Geluidsnabewerking
Jason DeGraw 

Marketing en communicatie
Innes van den Heuvel, Maike Dubelaar

Online en social redactie
Marlijn Aarts
 

meer van Tim