Kwaad bloed

Drama: Het gat van de deur

Maaike Bergstra kreeg het 'moorddossier' van 'Een moord om niks', de vorige aflevering van Kwaad bloed. Hierin ging het over een vrouw die de beheerder van de camping waar ze woonde zonder duidelijke reden doodschoot. Een dossier vol audio, foto’s, kranten en documenten. Dat werd het startpunt voor het radiodrama 'Het gat van de deur'.

over Kwaad bloed

Kwaad bloed is een podcast over zes spraakmakende moordzaken en een mysterieuze verdwijning op het platteland. De gebruikte wapens? Een bijl, gif en zelfs een trein. En de daders zijn geen dolende geweldenaars maar in de meeste zaken bekenden van het slachtoffer. Niemand wordt als moordenaar geboren, zegt een vrouw die haar echtgenoot ombracht, maar waar gaat het mis? Wanneer wordt het de dader te veel?

In hun gesprekken met nabestaanden, getuigen en ook daders, gaan Gerrit Kalsbeek en Jacqueline Maris op zoek naar wat er aan het misdrijf voorafging. Ook kijken ze wat er daarna gebeurde; met het dorp of de buurt, de nabestaanden en ook met de daders.

Vier schrijvers kregen dikke moorddossiers waar ze hun verbeelding op los mochten laten. Deze radiodrama’s schijnen een ander licht op de verschillende moordzaken. Wat als een nabestaande wraak wil nemen? Of als een koor de enige troost is voor de rouwende moeder? Of als het slachtoffer terugkijkt op haar eigen dood of de dader niet kan leven met het besef dat zij het echt heeft gedaan?

colofon

Regie: Rick Steggerda
Scenario: Maaike Bergstra
Opnames, montage en eindmix: Arno Peeters
Concept, interviews en productie: Jacqueline Maris

Cast: Astrid van Eck, Olga Zuiderhoek, Emma van Muiswinkel, Loek Peters, Marien Jongewaard, Lieke Gorter, Nanette Edens, Bert Luppes

Eindredactie: Anton de Goede
Projectbegeleider: Sanne van der Peijl

Kwaad bloed is een productie van VPRO en NPO Radio 1, en werd gemaakt met een bijdrage van het NPO-fonds.