Aflevering 18

Sinds tweeduizend jaar

In Lees dees bespreekt Anton de Goede maandelijks een bijzonder boek uit de twintigste eeuw met journalisten, vertalers, lezers en critici. Boeken die de aandacht verdienen die ze in de huidige bestsellercultuur zeer waarschijnlijk niet krijgen.

In het Roemenië van begin jaren twintig komt een jonge Joodse student tot de ontdekking dat hij zich niet langer thuis voelt in de wereld. Hij wordt bedreigd en in elkaar geslagen door antisemitische medestudenten, maar voelt zich ook niet verwant met zijn Joodse leeftijdsgenoten. Hij wandelt door de straten van de hoofdstad, waar hij gokt, drinkt en spreekt met revolutionairen, fanatici en libertijnen. Van Boekarest tot Parijs probeert hij een manier te vinden om zich te verhouden tot de vijandige duisternis die over Europa valt. 

Sinds tweeduizend jaar verscheen voor het eerst in 1934 en is een kroniek over veerkracht en wanhoop in tijden van populistische retoriek en oorlogsdreiging.
 
Met cultuurfilosoof Arnold Heumakers, vertaler Jan Willem Bos en schrijfster Mira Feticu.

Abonneer je op Lees dees via iTunesStitcher of via de RSS-feed. Dan komt automatisch de nieuwe aflevering maandelijks bij je binnen.