Van tomaten kun je volgens Maarten ’t Hart nooit genoeg hebben. De tomaat is een plant die veel verzorging vraagt en gedijt het beste in de kas. In deze aflevering plant ’t Hart ook een aantal tuinkruiden die hij gebruikt voor het bereiden van een tuinsoep met tomaten.

dakakker

Maarten 't Hart weet wel hoe je moet moestuinieren. Maar hoe doen anderen dat? Niet iedereen heeft een grote moestuin: sommigen planten in hun woonkamer, delen een buurttuin of schoffelen op het dak van een flatgebouw.

De DakAkker staat op 20 meter hoogte midden in het centrum van Rotterdam. De teeltomstandigheden zijn vergelijkbaar met een mediteraan klimaat: zeer droog en veel wind. Daarom kunnen ze andere groenten kweken dan op de Hollandse grond; kruiden en eetbare bloemen. Wekelijks komt een tiental vrijwilligers hier de handen uit de mouwen steken - er is nu zelfs een wachtlijst om op de DakAkker aan de slag te mogen.

recept: steaktartaar van tomaat

Chef kok Jim de Jong van Restaurant de Jong neemt regelmatig producten af van de Dakakker voor zijn eigen keuken. Hij wilde wel een recept met ons delen met tomaten:

Steak tartaar van tomaat

Neem pp ongeveer 2 à 3 grote mooie coeur du boeuf tomaten.
Kruis ze in, dompel ze 15 sec onder in kokend water en koel ze vervolgens in ijskoud water.
Pel ze, doe ze in een blender met flink wat zout, ongeveer een afgestreken eetlepel per tomaat.

Hang ze in een doek boven een bakje heel de nacht te hangen (dit kan gewoon buiten de koelkast).

De volgende ochtend is je tartaar klaar en wacht in de doek om aangemaakt te worden naar wens. Een beetje olie, azijn en verse peper doet meestal al veel goed. Zout hoeft niet meer, anders ga je misschien té ver. Verse kruiden erdoor en als je durft een rauwe eidooier!