Made in Europe

Religie

In aflevering 2 draait het zowel om de kunst waarin God gezocht en vereerd wordt als de kunst waarin hij wordt bespot.

aflevering 2: religie

hh: vrijdag 22 maart 2019, 18.20 uur, NPO 2 Extra, daarna hier nog een maand te zien

blasfemische kunst

De vrijheid om God te eren is niet vanzelfsprekend, de vrijheid om hem te lasteren is dat evenmin. Dimitri Verhulst bezoekt Jeannette Bougrab; de geliefde van Charb, een van de vermoorde cartoonisten van het Franse tijdschrift Charlie Hebdo. Sinds de commotie na de aanslagen is ze Frankrijk ontvlucht.

Ook bezoekt Verhulst de kathedraal van Chartres, een eeuwenoud pelgrimsoord voor devote christenen, en reist hij naar de uithoeken van Europa waar de vrije expressie het meest onder druk staat en stond.

In de Sovjet-Unie was religie lang taboe, maar de hang naar spiritualiteit bleef. Met zijn abstracte schilderij het 'Zwarte Vierkant' verbeeldde de schilder Malevitsj het gelaat van God.

In Istanbul, op het breukvlak van Europa en Azië, zoekt Verhulst de romanschrijver Orhan Pamuk op. Pamuk becommentarieert de vermeende spirituele leegte in Europa en geeft aan welke rol er voor de roman is weggelegd.

leesvoer: longreads

Iedere week plaatsen we een longread bij de afleveringen van 'Made in Europe'. Deze week 'Bespot en vereerd' met o.a.  Met Monty Python, Gerard Reve, Malevitsj en natuurlijk Nietzsche.

bonus

Bij de serie plaatsen we extra webonly video's. Zoals onderstaand filmpje over de monumenten voor de schilder Malevitsj en een bijzondere interpretatie van een boekhandel.

extra: event bij deBuren

Bij elke aflevering van Made in Europe worden extra's georganiseerd. Onze partner deBuren vertaalt de televisiereeks elke dinsdag na uitzending naar een verdiepend podiumprogramma in Brussel. Lees hier meer over deze events. Bij aflevering 2 hoort:

21.02.17 | Religie: Nietzsche
Zijn geloof en wetenschap twee verschillende werelden? Hoe zit dat bij andere geloven dan het christendom? Meer weten!

Bekijk hier het interactieve verslag van die avond!

luister: gedichten en reportages

VPRO's Nooit Meer Slapen haakt wekelijks aan bij de thematiek van Made in Europe.

Al in de 19e eeuw verklaarde Nietzsche dat Europa God dood had verklaard. Sindsdien hebben de kunstenaars van ons continent een nieuwe verhouding met religie gezocht, die balanceert tussen traditie en spot. Franca Treur, die zelf afstand nam van de protestante god van haar jeugd, bekeek voor Nooit Meer Slapen de tweede aflevering van Made in Europe over dit onderwerp.

Met als primeur: een gedicht uit aflevering 2
luister hier de hele reportage