De feestdagen staan voor de deur en de VPRO tekent traditiegetrouw ook dit jaar voor Het marathoninterview. Vanaf 23 december worden op NPO Radio 1 lange, live gesprekken uitgezonden zonder onderbrekingen en met alle ruimte voor nuance, context en verdieping. Dit jaar met een toegift: een extra marathoninterview online beschikbaar als podcast.

Arthur van Amerongen wordt geïnterviewd door Atze de Vrieze

zondag 23 december, 19.00 - 22.00 uur, NPO Radio 1
⇒ luister de aflevering

Arthur van Amerongen (1959) studeerde semitische talen in Amsterdam en studeerde af op het FIS, het Islamitisch Heilsfront dat in Algerije dood en verderf zaaide. Van Amerongen werd correspondent in het Midden-Oosten en later verslaggever in Latijns-Amerika. Misschien wel boven alles is hij een ontregelaar voor wie geen heilige huisjes lijken te bestaan, gezegend met een extreem soepele pen. Zo schrijft hij onder meer voor de Volkskrant en HP/De Tijd. Hij maakte jarenlang geestige maar verwarrende radio met Rob Muntz. Hun controversiële programma De Inburgerking - een hilarisch onderzoek naar inburgerend Nederland - werd bekroond met de Zilveren Nipkow Schijf. Zo ontstond een persoonlijk en uniek oeuvre, met inmiddels ruim tien boeken, waaronder het pas verschenen Mijn Moeder Is Gek

Atze de Vrieze schrijft voor 3voor12 over popmuziek, maakt podcasts en is een van de presentatoren van het cultuurprogramma Nooit Meer Slapen. Hij verhoogt graag het rock ’n roll gehalte van de Marathoninterviews.

⇒ luister de aflevering online | via Stitcher | via iTunes

Max van Weezel wordt geïnterviewd door Hans Simonse

woensdag 26 december, 20.30 - 23.00 uur, NPO Radio 1
⇒ luister de aflevering

Na een studie politieke en sociale wetenschappen was Max van Weezel (1951) ruim veertig jaar werkzaam voor Vrij Nederland en vervulde daar diverse rollen waaronder die van columnist, politiek commentator/redacteur en adjunct-hoofdredacteur. Daarnaast schreef hij vijftien boeken, was hij voorzitter van het Internationaal Perscentrum Nieuwspoort en zat hij in het bestuur van journalistenvakbond NVJ. Nu door een ernstige ziekte zijn leven drastisch is veranderd blikt hij graag terug op zijn rijke journalistieke carrière, meer dan vier decennia lang in het centrum van de politieke macht. Hij schurkte vaak verdacht dicht tegen de macht aan maar had dan toch op het juiste moment de hardheid om te publiceren wat volgens hem gepubliceerd diende te worden. Momenteel presenteert van Weezel verschillende radioprogramma’s zoals Met Het Oog Op Morgen en Argos.

Interviewer Hans Simonse haalde Max van Weezel ooit naar de VPRO voor het programma Argos. Simonse was de afgelopen twee jaar hoofdredacteur van de VPRO-televisie en is tegenwoordig eindredacteur voor reisseries en documentaires. Ook trad hij in het verleden regelmatig op als interviewer bij Marathoninterviews.

⇒ luister de aflevering online | via Stitcher | via iTunes

Arnon Grunberg wordt geïnterviewd door Carolina Lo Galbo

zondag 30 december, 19.00 - 22.00 uur, NPO Radio 1
⇒ luister de aflevering

Arnon Grunberg (1971) is een van de succesvolste Nederlandse schrijvers in binnen- en buitenland, met een duizelingwekkend productietempo. Sinds hij met Blauwe Maandagen in 1994 zijn naam vestigde, volgden romans, essays, toneelstukken en columns elkaar in een rap tempo op. Hij schrijft meestal onder de naam Arnon Grunberg, maar maakte ook enige tijd gebruik van het heteroniem Marek van der Jagt. Grunberg confronteert de mensheid met haar inktzwarte kant. Hij reist alle windstreken af voor zijn ‘veldwerk’. Het ene moment logeert hij bij families om de dynamiek van het gezinsleven te doorgronden. Het andere moment is hij embedded bij neo-nazi’s. Zo onderzoekt hij de menselijke natuur, en stukje bij beetje ook zijn eigen gevoelsleven. Acht jaar schreef hij de dagelijkse column Voetnoot op de voorpagina van de Volkskrant. Grunberg woont en werkt in New York. Zijn werk is in negenentwintig talen vertaald. 

Journalist/interviewer Carolina Lo Galbo werkt sinds 2016 voor de VPRO als presentator van het tv-programma VPRO Boeken. Ze interviewde Arnon Grunberg vier keer eerder, maar haar nieuwsgierigheid werd alleen maar groter. Ze zal met hem praten over zijn voortrazende schrijverschap en zijn onalledaagse leven.

⇒ luister de uitzending online | via Stitcher | via iTunes

Hoewel Kathleen Ferrier van 2002 tot 2012 Tweede Kamer-lid was, kennen de meeste mensen haar als een van de ‘dissidenten’ die in oktober 2010 (samen met partijgenoot Ad Koppejan) tijdens een CDA-congres tegen samenwerking met de PVV in het beoogde kabinet Rutte 1 stemde. De politica werd in 1957 geboren als dochter van Johan Ferrier, de latere president van Suriname, en van Edmé Vas, lerares. Voor haar politieke loopbaan studeerde ze Spaans, Portugees en Ontwikkelingssamenwerking in Leiden. De daaropvolgende tien jaar werkte ze in Chili en Brazilië als deskundige op het gebied van ontwikkelingssamenwerking. Terug in Nederland, werkte ze voor een organisatie van migrantenkerken en als secretaris Latijns-Amerika van de Gereformeerde Kerken in Nederland. Van 2014 tot begin dit jaar woonde ze met haar man, een predikant, in Hongkong, waar ze Spaanse taal en cultuur doceerde aan de Hong Kong Baptist University (HKBU). Ze is tevens voorzitter van het Johan Ferrier Fonds, dat in Suriname kleinschalige projecten steunt op het gebied van onderwijs en cultuur. 

Tessel Blok werkte ruim 34 jaar voor VPRO Radio als producer, regisseur en presentatrice, voor onder meer Welingelichte Kringen, Het Gebouw, Ischa en Villa VPRO. De laatste jaren werkt ze als freelance presentatrice voor de VPRO.

⇒ luister de aflevering online | via Stitcher | via iTunes